Documentarul "Vlad" printre finaliștii BU/UNESCO T4P Media Awards

Documentarul "Vlad", realizat de Maria Balabaș de la Radio România Cultural, este unul dintre cei trei finaliști ai primei ediții a ABU/UNESCO T4P Media Awards, la subsecțiunea radio - "A trăi bine în diversitate". 

ABU și Unesco își propun ca premiile să promoveze rolul crucial al jurnalismului etic și gândirea critică a cetățenilor necesară în crearea păcii și promovarea înțelegerii între țări.

"Vlad" a fost contribuția Radio România Cultural la proiectul "Crescuți pentru a fi liberi. Povești din Europa Centrală și de Est", desfășurat în 2019. Explorând istoria recentă, proiectul a reunit 12 documentare originale din țări ale fostului bloc sovietic; tema a fost libertatea și modul în care prima generație crescută în democrație și-a înțeles destinul, la nivel personal și social.

”Am avut mereu o admirație nemărturisită, poate chiar invidie, pentru oamenii care și-au luat viața în mâini și trăiesc în concordanță cu timpurile și cu ei înșiși, găsind astfel o măsură personală a existenței care altora le lipsește. Când l-am întâlnit pe Vlad am simțit că, înainte de toate, omul acesta este creatorul propriei vieți și că povestea lui merită să fie spusă și să ajungă acolo unde ar fi nevoie de inspirație sau de spațiu de reflexie asupra valorilor după care ne ghidăm. De aceea, faptul că documentarul a ajuns în finală la o competiție de anvergura T4P Media Awards, mă bucură extrem de mult; înseamnă că ideile lui Vlad au ecou internațional și că povestea lui călătorește, așa cum a făcut-o și el pentru a-și crește personalitatea.” spune Maria Balabaș, realizatoare la Radio România Cultural, creatoarea documentarului și inițiatoarea proiectului Crescuți pentru a fi liberi.

Între timp, Vlad își împlinește visurile: crește o grădină, o familie și o viață la sat, scrie o teză de doctorat, trăiește în continuare conform principiilor sale, chiar dacă de multe ori asta înseamnă să nu fie înțeles de cei care-l înconjoară.

"Crescuți pentru a fi liberi. Povești din Europa Centrală și de Est" a fost un proiect Radio România Cultural după o idee de Maria Balabaș, dezvoltat împreună cu George Gîlea și cu sprijinul Direcției Relații Internaționale. ABU și UNESCO speră ca T4P Media Awards să devină o platformă globală care să încurajeze profesioniștii în jurnalism să promoveze înțelegerea și toleranța între indivizi, comunități și națiuni, mai ales în contextul pandemiei și al crizei climatice cu care ne confruntăm.Adaugat: 17 Noiembrie 2021
Actualizat: 17 Noiembrie 2021