Maestrul Dan Puican a încetat din viață

Anunţăm cu durere încetarea din viaţă a maestrului DAN PUICAN, personalitate marcantă a Radio România și a Teatrului Național Radiofonic, regizor cu o carieră artistică prodigioasă, încununată de numeroase premii şi distincţii.

„Radioul este viața mea și-i datorez totul, precum și actorilor cu care am colaborat, deoarece numai datorită lor am putut realiza spectacole care vor rămâne în Fonoteca de aur a Radiodifuziunii Române”, mărturisea maestrul, în „Teatrul Național Radiofonic – volumul al II-lea (1973 – 1993)”. 

Născut la 6 martie 1933, absolvent al Institutului de Teatru „I.L. Caragiale” din Bucureşti, în faimoasa Promoție de Aur din 1956, ce-i cuprindea pe Gheorghe Cozorici, George Constantin, Silvia Popovici, Sanda Toma, Mircea Albulescu, Victor Rebengiuc, Amza Pellea ș.a., angajat, din 1963, al Societăţii Române de Radiodifuziune, regizorul Dan Puican a pus în undă peste 1000 de spectacole radiofonice, cu mari nume ale scenei româneşti din ultimele decenii.

Trei dintre producţiile regizate de Dan Puican au primit Premiul UNITER pentru cel mai bun spectacol radiofonic: „Patima roşie” de Mihail Sorbul în 1994, „Circul a plecat, leii au rămas” de Andrzej Mularczyk în 1998, şi, în 1999, „Caviar, vodcă şi bye-bye” de George Astaloş, creaţie ce a cunoscut o traiectorie artistică aparte, jucându-se, ca spectacol-lectură, la Paris, New-York, Bonn, Tel Aviv, Bruxelles, Viena, Copenhaga, Stockholm, Berlin, Műnchen, Londra, Madrid, Roma, Sidney şi în multe alte oraşe importante din întreaga lume.

În 2013, Annie Muscă i-a dedicat volumul „Dan Puican – Radioul este viaţa mea”, apărut la Editura Adevărul Holding.

Personalitatea maestrului Dan Puican va rămâne mereu înscrisă în istoria culturală a Radio România, pentru o activitate prodigioasă, pentru creațiile sale sonore excepționale, pentru felul în care a știut să lucreze cu actorii, utilizându-le inspirat talentul şi capacitățile de exprimare artistică.

Dumnezeu să-l odihnească în pace!

Foto: Alexandru "Ciumpy" Dolea/Radio România


Adaugat: 14 August 2021
Actualizat: 14 August 2021