Odă pentru pace - transmisie a EBU inițiată de Radio România Muzical

Pe 10 martie, peste 50 posturi de muzică clasică membre EBU (European Broadcasting Union) vor dedica timp prețios promovării păcii drept testament al spiritului uman. Acestea se vor uni într-o emisie comună a Simfoniei a IX-a de Beethoven.

Inspirată de o inițiativă Radio România, membru EBU, această transmisie va putea fi ascultată în peste 30 de țări în diverse momente ale zilei. Interpreții au fost selectați de către radiodifuzori cu ocazia acestei zile speciale.

Cristina Comandașu, redactor-șef Radio România Muzical și inițiatoarea proiectului, ne vorbește despre acest proiect: „În vremuri grele, trebuie să ne amintim ce simbolizează binele din noi și pentru ce luptăm. Și ce simbol este mai potrivit decât Simfonia a IX-a de Beethoven - o capodoperă a creativității umane ce reunește noțiunile de frăție și pace? În ultimii 50 de ani, compoziția a reprezentat un imn al Uniunii Europene, care urmărește să sprijine fiecare viață umană, indiferent de persoană. Fie că ascultați întreaga simfonie sau doar ultima mișcare, veți fi conectați cu valorile ce stau la baza societății în care trăim și pentru care unii își pierd viața apărând-o.”

Radio România a implementat această inițiativă pentru a demonstra cum puterea radioului poate sprijini pacea și cum poate crea o mișcare unită pe întregul continent.

Jean Philip De Tender, Director general adjunct și Director media al EBU declară: „Prin inițiativa Radio România de a avea o transmisie comună a unui număr semnificativ de canale de muzică clasică, organizațiile radio EBU dovedesc încă o dată puterea muzicii de a aduce confort, compasiune și sprijin. Să construim o multitudine de legături între oameni, ascultători de radio și muzicieni din jurul lumii, stă în continuare la baza valorilor noastre de serviciu public.”

Comunicatul oficial EBU despre proiectul Odă pentru pace - Stop războiului din Ucraina poate fi accesat la https://www.ebu.ch/music/ode-to-peace.

La Radio România Muzical, Simfonia a IX-a de Beethoven va putea fi ascultată integral în 10 martie, de la ora 10:00. Versiunea propusă este realizată în 1972 de Corul Academic Radio și Orchestra Națională Radio, sub bagheta lui Igor Markevitch, celebru dirijor născut la Kiev într-o veche familie de intelectuali ucraineni, devenit cetățean italian și francez, care a locuit în Elveția și a fost luptător în rezistența italiană anti-nazistă în al doilea război mondial: un adevărat european. Soliști au fost Gheorghe Crăsnaru, Valentin Teodorian, Elisabeta Cartiş, Martha Kessler.

Tema din Simfonia a IX-a - Imnul Uniunii Europene va fi difuzată pe 10 martie și de Radio România Actualități (ora 11:15) și Radio România Cultural (ora 10:00).

Mai multe instituții muzicale s-au alăturat acestei inițiative și vor include tema Imnului Uniunii Europene în debutul concertelor lor din 10 martie: Filarmonicile din București, Brașov, Sibiu, Ploiești, Oradea, Cluj-Napoca și Opera Națională București.

Aceeași temă va putea fi ascultată în 10 martie pe întreg teritoriul României, în cadrul proiectului Ascultă 5 minute de muzică clasică propus de Radio România Muzical în spații neconvenționale: hipermarketuri, mall-uri, sedii de firme, librării etc.Adaugat: 9 Martie 2022
Actualizat: 9 Martie 2022