Succes al Orchestrei Naţionale Radio România la Shanghai

Muzica lui Enescu a entuziamat publicul de la Shanghai Oriental Art Center în interpretarea ORCHESTREI NAŢIONALE RADIO (ONR). Un adevarat eveniment al superlativelor, concertul a avut loc vineri, 17 mai într-una dintre cele mai reprezentative şi mai moderne săli de concert din China,  Shanghai Oriental Art Center, scenă inaugurată în 2005 printr-un concert susţinut de Filarmonica din Berlin.

Evenimentul s-a desfăşurat în ajunul închiderii festivalul internaţional Shanghai Spring International Music Festival, sărbătoare muzicală organizată din 1960, manifestarea de acest gen cu cea mai lungă tradiţie din China. Ediţia din acest an este una aniversară şi poartă numărul 30. Inaugurat pe 28 aprilie, festivalul se încheie pe 18 mai 2013, cu un concert al Orchestrei simfonice din Praga, la finalul unui maraton de 52 de spectacole şi concerte desfasurate în diferite teatre şi săli de concert ale metropolei cu 18 milioane de locuitori, cosmopolitul Shanghai. La ediţia din acest an au participat ansambluri artistice importante din zece ţări, printre care Franţa, Germania, Cehia, Anglia, România ş.a. care au prezentat aici atat partituri din ţara din care veneau, cât şi lucrări celebre în spaţiul chinez.

În acest context, Rapsodia I şi Simfonia I de Enescu, doua lucrari în care atât Orchestra Nationala Radio, cât şi dirijorul ei princioal, Tiberiu Soare sunt imbatabili s-au bucurat de un binemeritat succes de public, desi muzica respectivă era auzită pentru prima oară de cei peste 1500 de spectatori chinezi care au umplut spectaculoasa şi moderna sală de la Shanghai, plătind pentru acest privilegiu bilete cu un preţ mediu de 50 de dolari. Satisfacţia muzicienilor români a fost cu atât mai mare cu cât celebritatea pianistei chineze Xie Jingxian în interpretarea Concertului nr. 2 pentru pian şi orchestră de Brahms, rasplatită cu minute de aplauze de public a fost pe deplin echilibrată de stralucirea şi spectaculozitatea bijuteriei muzicale pe o binecunoscută temă folclorică, Ciocarlia, piesa românească celebră în China, care a încheiat seara în versiunea cuceritoare a violonistului Gabriel Croitoru şi a Orchestrei Naţionale Radio dirijată de Tiberiu Soare."Mă bucur mult că am avut ocazia să ascult o orchestră din România la mine în oraş. Mi-am luat bilete la mai multe concerte din festival şi mă bucur ca l-am ales şi pe acesta. Sunt la o bursă în Germania şi am citit despre orchestră în ziarele nemţeşti." declară un tânăr spectator chinez. În sala am descoperit şi un român stabilit la Shanghai de zece ani care afirmă : "Un concert la superlativ, spun toţi spectatorii chinezi, i-am auzit vorbind în pauză. Am venit imediat ce am vazut afişele în oraş, cu alţi 6 prieteni chinezi care sunt la fel de încintaţi ca mine de orchestră."

Participarea la această sărbătoare a muzicii face parte dintre evenimentele speciale dedicate împlinirii a 85 de ani de la înfiinţarea Radio România şi de la naşterea Orchestrei Naţionale Radio. De asemenea, momentul reprezintă o frumoasă continuare după concertul susţinut de ONR cu trei ani în urmă – în  iulie 2010 – cu ocazia Expoziţiei Universale de la Shanghai.Adaugat: 17 Mai 2013
Actualizat: 19 Mai 2013