10 mai, zi cu triplă însemnătate în istoria modernă a României
Ministerul Apărării Naționale organizează ceremonii în marile orașe ale țării.
Publicat: 10 Mai 2024, 09:02 • Actualizat: 10 Mai 2024, 09:04
Data de 10 mai are o triplă însemnătate în istoria României.
Prima semnificație a zilei este legată de momentul sosirii lui Carol de Hohenzollern-Sigmaringen în România în anul 1866. Principele a pornit din castelul de lângă Düsseldorf spre România, la sfârșitul lunii aprilie a acelui an, notează Radio România Actualități.
Carol a ajuns cu vaporul la Turnu Severin în ziua de 8 mai, iar pe 10 mai 1866 a intrat în București. Începea, astfel, o domnie de 48 de ani.
Unul din cele mai importante evenimente ale domniei lui Carol a fost obținerea independenței României față de Imperiul Otoman în anul 1877.
Proclamația de independență a fost citită de ministrul de externe Mihail Kogălniceanu în ziua de 9 mai. A fost adoptată de Adunarea Deputaților și de Senat, iar o zi mai târziu a fost promulgată de domnitor.
În fine, la 10 mai 1881, Parlamentul a votat transformarea țării din principat în regat, iar principele Carol a fost încoronat Rege al României.
Ministerul Apărării Naționale organizează, vineri, la monumentul Eroilor Patriei, amplasat în fața Universității Naționale de Apărare "Carol I" din Capitală, o ceremonie prin care vor fi celebrate aceste date importante din istoria modernă a României.
Ceremonii similare vor avea loc în municipiile reședință de județ și în localitățile din țară, unde sunt monumente ridicate în amintirea acestor evenimente istorice.
Citește și: Membri Invictus România, 4 veterani de război au devenit cetăţeni de onoare ai Bistriţei