13 suspecți, reţinuți într-un dosar cu reţete compensate false
Medicamentele erau vândute prin platforme online unor clienţi din întreaga ţară interesaţi să slăbească.
Publicat: 29 Mai 2024, 14:24 • Actualizat: 29 Mai 2024, 22:24
13 persoane au fost reţinute pentru înşelăciune şi fals în eliberarea a sute de reţete compensate.
Grupul este format din 8 farmacişti, 4 medici și o asistentă medicală.
Deşi nu aveau dreptul de a le recomanda, medici ginecologi, cardiologi şi doctori de familie prescriau reţete în numele pacienţilor din sistemul clinicii private pentru care lucrau.
Ulterior, medicamentele erau vândute prin platforme online unor clienţi din întreaga ţară interesaţi să slăbească.
Prim-procurorul Parchetului Judecătoriei Sectorului 1 a explicat, miercuri, modul în care opera rețeaua.
Metoda de fals
”În cadrul acestei clinici medicale private indicate în plângerea penală, cu puncte de lucru pe raza Sectorului 1 Bucureşti, potrivit cutumei, fiecare medic lăsa la punctul de lucru, unde îşi desfăşura activitatea, un exemplar fizic al parafei.
Parafele, semnăturile digitale ale medicilor şi semnătura electronică extinsă a administratorului clinicii se aflau în permanenţă în recepţia clinicilor, la îndemâna asistenţilor medicali care, la solicitarea medicilor, introduceau în sistemul informatic al clinicii serviciile prestate", a declarat Daniel Nedela, citat de Radio România Actualități.
Date fictive, introduse în sistemul informatic
"Profitând de accesul pe care îl avea atât la sistemul informatic al clinicii, precum şi la semnăturile digitale ale medicilor, una dintre asistentele clinicii a conceput un plan infracţional şi astfel a introdus date fictive în sistemul informatic al clinicii, sistem care este interconectat cu sistemul informatic unic integrat, prescripţie electronică a CNAS, rezultând date ce nu corespund adevărului, respectiv necesitatea anumitor pacienţi ai clinicii de a urma tratamentul prescris fără drept şi compensat, scopul fiind de a transmite reţetele falsificate în baza unei înţelegeri prealabile către alţi participanţi la activitatea infracţională, respectiv farmacişti şi apropiaţi ai acestora”, a adăugat procurorul.
Ancheta a început în urma unei sesizări făcute de un medic din cadrul clinicii private.
Cei 13 suspecți vor fi prezentați instanţei cu propunerea de arestare preventivă.
Ozempic, aprobat doar pentru tratarea diabetului
Vicepreşedintele Societăţii Naţionale de Medicină a Familiei a declarat pentru Radio România Actualități că tot mai multe persoane apelează la medicamentul Ozempic pentru a scădea în greutate, deşi nu au recomandare medicală.
Gindrovel Dumitra a atras atenţia că, în Uniunea Europeană, acest produs este aprobat doar pentru tratarea diabetului.
"Este unul dintre medicamentele inovative care au câștigat foarte mult teren în ultima perioadă și care participă la reducerea efectelor pe care le produce diabetul zaharat asupra organismului, de obicei prin anumite mecanisme care duc inclusiv la scădere ponderală, dar în același timp și la un control mai bun al glicemiei. Din acest motiv, multe persoane care suferă de obezitate, dar care nu suferă de diabet, preferă să folosească acest medicament în afara recomandărilor oficiale, pentru că medicamentul despre care vorbim în acest moment este aprobat la nivelul Uniunii Europene, doar pentru tratamentulo diabetului zaharat", a spus medicul, citat de Rador Radio România.
Citește și: Unele medicamente generice ar putea fi retrase de pe piață