2024 a consemnat cea mai caldă lună iunie din istoria măsurătorilor meteo
Recordul urmează unei serii impresionante de 13 luni consecutive în care fiecare lună şi-a depăşit propriul record de temperatură, începând din iunie 2023.
Articol de Matei Pavel, Publicat: 08 Iulie 2024, 08:16 • Actualizat: 08 Iulie 2024, 09:18
2024 a consemnat cea mai caldă lună iunie înregistrată la nivel global de începuturile măsurătorilor meteo, potrivit monitorului climatic al Uniunii Europene.
Recordul urmează unei serii impresionante de 13 luni consecutive în care fiecare lună şi-a depăşit propriul record de temperatură, începând din iunie 2023.
Carlo Buontempo, director al Serviciului Copernicus pentru Schimbări Climatice, a subliniat că aceste temperaturi record nu sunt o simplă coincidenţă statistică, ci reprezintă o schimbare semnificativă şi continuă a climei.
Explicații ale specialiștilor
Agenția France Presse notează că jumătate a anului 2024 a fost marcată de fenomene meteorologice extreme în întreaga lume, precum valuri de căldură intense în India, Arabia Saudită, Statele Unite ale Americii şi Mexic, inundaţii devastatoare în Kenya, China, Brazilia, Afganistan, Rusia şi Franţa, incendii de vegetaţie în Grecia şi Canada şi uraganul Beryl, cel mai timpuriu uragan de categoria 5 înregistrat vreodată în Oceanul Atlantic.
Experţii atribuie aceste recorduri unei combinaţii de factori.
Fenomenul El Nino contribuie la creşterea temperaturilor globale şi temperaturi record la suprafaţa oceanelor, care au atins noi maxime timp de 15 luni consecutive.
Citește și: Jumătatea sudică a țării, sub cod galben de caniculă