Absolvenții de gimnaziu se pot înscrie în învățământul dual sau cel profesional de stat
Cu o durată de 3 ani, învățământul dual este o formă de organizare a învățământului profesional și tehnic, introdusă începând cu anul școlar 2017-2018.
Articol de Matei Pavel, Publicat: 02 Iulie 2024, 09:27 • Actualizat: 02 Iulie 2024, 09:33
Absolvenții clasei a VIII-a care vor să continue studiile în învățământul dual sau în învățământul profesional de stat se pot înscrie în perioada 1-5 iulie, potrivit calendarului oficial.
Pentru acest nivel de învățământ nu este necesară participarea la Evaluarea Națională.
Cu o durată de 3 ani, învățământul dual este o formă de organizare a învățământului profesional și tehnic, introdusă începând cu anul școlar 2017-2018.
Caracteristicile învățământului dual
a) este organizat la solicitarea operatorilor economici sau a structurilor asociative interesate (cum ar fi camere de comerț, asociații patronale de ramură, cluster-e etc.) în calitate de potențiali angajatori și parteneri de practică;
b) asigură o rută alternativă de educație și formare profesională, organizată pe bază de parteneriat și conform unor contracte individuale de pregătire practică încheiate cu elevii/părinții acestora;
c) operatorii economici asigură pregătirea practică a elevilor, bursă cel puțin la nivelul celei acordate din fonduri publice pentru învățământul profesional și alte cheltuieli pentru formarea de calitate a elevilor;
d) se bazează pe un parteneriat extins, asigurând colaborarea dintre unitățile de învățământ partenere, autoritățile publice centrale și locale și mediul economic și asociativ.
Elevii care frecventează învățământul dual beneficiază de bursa profesională acordată de stat, la care se adaugă bursa lunară și alte forme de susținere din partea operatorilor economici parteneri de practică.
Înscrierea candidaților se face pe baza fișei de înscriere în învățământul profesional și dual, nivel 3, eliberată de secretariatul unității școlare gimnaziale de proveniență.
Afișarea listei candidaților înscriși, de către unitățile de învățământ care au ofertă pentru învățământul profesional și dual, se va face în data de 5 iulie 2024.
Derularea probei de preselecție/probelor eliminatorii, în unitățile de învățământ în care s-a decis organizarea acesteia, se va face conform graficului stabilit și afișat de fiecare unitate de învățământ care organizează preselecție/ probe eliminatorii, în perioada 8 - 9 iulie 2024.
Desfășurarea probei suplimentare de admitere/ probelor de admitere este programată în zilele de 15—16 iulie 2024. La unitățile de învățământ unde numărul de candidați înscriși este mai mare decât numărul locurilor oferite se vor afișa informațiile legate de proba suplimentară de admitere/ probelor de admitere (data, locul de desfășurare, ora, acte necesare de identitate a candidaților, alte detalii organizatorice).
Validarea de către comisia de admitere județeană pentru învățământul profesional/dual, a listei candidaților declarați admiși în învățământul profesional/dual se va face pe 18.07.2024.
Depunerea dosarelor la unităților de învățământ la care candidații au fost declarați admiși în învățământul profesional/dual se fa face în perioada 23—26 iulie 2024.