Acord de cooperare în domeniul apărării cu Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord
„Cooperarea dintre forţele armate române şi cele britanice este una de tradiţie.”
Articol de Andrei Ilinca, Publicat: 13 Noiembrie 2024, 14:09 • Actualizat: 13 Noiembrie 2024, 14:09
Un acord de cooperare în domeniul apărării a fost semnat, miercuri, de ministrul Apărării Naţionale, Angel Tîlvăr, şi secretarul apărării din Regatul Unit al Marii Britanii şi Irlandei de Nord, John Healey, pentru întărirea parteneriatului de lungă durată între cele două state și ca răspuns la provocările actuale de securitate.
„Este o mare onoare pentru mine să semnez, în numele Guvernului României, acest acord istoric. Este primul document pe care îl semnăm după reînnoirea Declaraţiei Comune privind Parteneriatul Strategic din 2023, prin care se subliniază atât angajamentul ambelor părţi faţă de valorile euro-atlantice, cât şi dorinţa de a răspunde împreună provocărilor emergente de securitate”, a declarat ministrul român.
„Acest parteneriat solid contribuie la apărarea flancului estic”
Acordul consolidează şi extinde bunele relaţii existente în domeniul apărării în vederea abordării comune a problemelor strategice curente cu beneficii reciproce pentru cele două forţe armate.
Acesta va aborda domenii precum logistica şi sprijinul pentru apărare, tehnologia, achiziţii şi dezvoltarea capabilităţilor, planificarea resurselor, comunicaţii şi informatică, contracararea ameninţărilor hibride, exerciţii, operaţii internaţionale sub mandat ONU, controlul armamentelor, formare şi educaţie militară
„Cooperarea dintre forţele armate române şi cele britanice este una de tradiţie. Britanicii sunt printre cei mai de încredere şi apreciaţi parteneri ai noştri, care au fost mereu alături de România. Un exemplu concret este prezenţa constantă a Marii Britanii la misiunile de poliţie aeriană şi în structurile de comandă şi control aliate de pe teritoriul naţional. Cu un război de agresiune al Federaţiei Ruse în Ucraina, la graniţa noastră, acest parteneriat solid contribuie la apărarea flancului estic”, a subliniat Angel Tîlvăr.
Citește și: Primul centru de mentenanţă a sistemelor anti-rachetă HIMARS din Europa, inaugurat la Bacău