Acord între Stoltenberg şi Orban: Ungaria nu va ajuta Ucraina, dar nici nu îi va bloca sprijinul NATO
Cei doi au convenit ca pentru acțiunile NATO în sprijinul Ucrainei să nu fie folosite fonduri ungare.
Articol de Ana-Maria Anitoiu, Publicat: 12 Iunie 2024, 14:13 • Actualizat: 12 Iunie 2024, 14:12
Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a anunțat miercuri, 12 iunie, că a convenit cu prim-ministrul Ungariei, Viktor Orban, ca Budapesta să nu blocheze sprijinul pe care Alianța Atlanticului de Nord vrea să i-l ofere Ucrainei, deși nu va participa la acordarea acestuia.
Potrivit declarației făcute de Jens Stoltenberg, aflat la Budapesta, Ungaria nu va participa la viitoarele eforturi ale alianței de a-şi consolida ajutorul pentru Ucraina, dar nici nu se va opune ca ceilalţi parteneri din NATO să facă acest lucru.
Stoltenberg: NATO acceptă poziția Ungariei
Secretarul general al NATO a explicat că alianța acceptă poziţia Ungariei, în timp ce guvernul acestei țări s-a angajat să nu se opună şi să „permită” acţiuni ale celorlalți aliați în sprijinul Kievului, potrivit Agerpres.
„Prim-ministrul (Viktor Orban, n.r.) şi cu mine am convenit că Ungaria nu îi va împiedica pe ceilalţi aliaţi să susţină financiar Ucraina şi NATO să joace un rol de prim-plan în coordonare.
Niciun fel de personal ungar nu va participa la acţiunile ce vor fi convenite la următorul summit NATO din iulie la Washington”, a declarat Stoltenberg într-o conferinţă de presă comună.
De asemenea, la întâlnirea cu uşile închise cei doi au convenit ca pentru aceste acţiuni să nu fie folosite fonduri ungare.
„Ungaria a spus clar în negocierile de astăzi că nu doreşte să blocheze deciziile NATO care, deşi diferă de poziţia ungară, sunt sprijinite de celelalte ţări membre”, a confirmat Viktor Orban.
Premierul ungar a mai declarat că la întâlnirea cu Jens Stoltenberg a subliniat că, în conformitate cu tratatul de constituire a NATO, nu există nicio obligaţie pentru aliaţi să participe la acţiuni în afara teritoriului statelor membre.
Viktor Orban a adăugat că Ungaria a primit garanțiile necesare și a subliniat că țara lui va rămâne un membru loial şi angajat al Alianţei Nord-Atlantice.