AFP: Candidatul extremei drepte, în frunte după primul tur al alegerilor prezidențiale din România
La cinci luni după anularea șoc a primului tur al alegerilor prezidențiale, România a confirmat duminică, printr-un nou vot, virajul său naționalist.

Articol de Gabriela Nae, Publicat: 04 Mai 2025, 21:55 • Actualizat: 04 Mai 2025, 22:08
Candidatul s-a schimbat, dar extrema dreaptă rămâne în fruntea opțiunilor electorale din România, observă agenția France Presse (AFP).
La cinci luni după anularea șoc a primului tur al alegerilor prezidențiale, România a confirmat duminică, printr-un nou vot, virajul său naționalist.
Liderul partidului AUR, George Simion, este creditat cu 30–33% din voturi, potrivit a două sondaje efectuate la ieșirea de la urne. El este urmat de doi candidați pro-europeni, la egalitate strânsă, cu puțin peste 20% din voturi.
„Împreună am scris o pagină de istorie astăzi”, a declarat câștigătorul într-un mesaj video transmis de la sediul partidului său, în fața susținătorilor care scandau „Jos hoții, trăiască patrioții”.
Totuși, „probabil va fi învins în turul doi”, programat pentru 18 mai, deoarece dispune de puține rezerve de voturi, a comentat pentru AFP politologul Sergiu Mișcoiu, care prevede o cursă strânsă.
În total, 11 candidați au intrat în cursă pentru o funcție cu rol în principal protocolar, dar influentă în politica externă, într-o țară membră a UE cu 19 milioane de locuitori, devenită un pilon esențial al NATO după invazia rusă în Ucraina.
„Președinte MAGA”
Victoria surprinzătoare din noiembrie a lui Călin Georgescu, fost înalt funcționar acuzat de apropieri de Kremlin, a alarmat Europa Occidentală și a aruncat România într-o criză politică.
Curtea Constituțională a invalidat atunci votul și l-a exclus pe sexagenar din cursă, după o campanie masivă pe TikTok, marcată de suspiciuni de ingerință rusă.
Călin Georgescu a fost înlocuit de George Simion, în vârstă de 38 de ani, care s-a clasat al patrulea în toamnă. Cei doi s-au afișat împreună, duminică, într-o secție de votare din Mogoșoaia, lângă București.
Mulți alegători speră, precum Robert Teodoroiu, un șofer de 37 de ani, că votul lor, nereușit în noiembrie, va da acum roade. „Încerc din nou”, a declarat el pentru AFP pe străzile Capitalei.
În campanie, George Simion și-a promovat tinerețea, discursul suveranist și abilitatea de a folosi TikTok-ul, dorind să răzbune excluderea aliatului său, Călin Georgescu.
Deși neagă vreo apropiere de Rusia, deputatul împărtășește aceeași ostilitate față de „birocrații de la Bruxelles” și se opune sprijinului militar pentru Kiev.
Pe piețele din țară sau în diaspora, acest admirator al lui Donald Trump se visează „președinte MAGA” („Make America Great Again”), un slogan care apare uneori și pe șepcile sale.
Acest discurs o convinge pe Stela Ivan, în vârstă 67 de ani, care „speră din toată inima” în victoria sa finală. George Simion ar aduce „schimbarea” și i-ar face pe fiii ei, plecați în Spania, să se întoarcă, spune ea, sătulă de partidele care conduc România de la căderea comunismului.
Inflația ridicată este o altă temă centrală. Silvia Tomescu, asistentă medicală de 52 de ani, spune că visează la „o viață mai bună și salarii mai mari”.
Alegeri sub supraveghere strictă
Cine îi va fi adversar lui George Simion în turul al doilea? Suspansul rămâne, întrucât diferența este infimă între candidatul coaliției guvernamentale pro-europene, Crin Antonescu, și primarul Bucureștiului, Nicușor Dan.
În spatele acestora (cu circa 15%) se află fostul premier social-democrat Victor Ponta, care a adoptat un discurs cu accente trumpiste și referințe religioase.
Dacă va ajunge la Cotroceni, George Simion a promis duminică să „îl aducă pe Călin Georgescu la putere”, evocând trei opțiuni: „un referendum, alegeri anticipate sau formarea unei coaliții parlamentare care să-l numească prim-ministru”.
După anularea scrutinului, o decizie rară în cadrul UE, alegerile s-au desfășurat sub strictă supraveghere.
Mii de persoane au protestat în ultimele luni, denunțând „o lovitură de stat”.
SUA au intervenit, vicepreședintele JD Vance cerând ca „vocea unui popor redus la tăcere pe baza unor suspiciuni slabe ale unei agenții de informații” să fie ascultată.
Autoritățile afirmă că au „învățat din eșec” și au întărit măsurile de prevenție și colaborarea cu rețeaua TikTok.
În timp ce extrema dreaptă invocă „numeroase semne de fraudă”, guvernul acuză campanii de dezinformare, văzând în acestea „noi încercări de manipulare și ingerință din partea unor actori statali”.
Citește și: Primele rezultate oficiale ale primului tur prezidențial