AFP: După demisia premierului, criza politică se adâncește în România
Prăbușirea coaliției proeuropene aflate la guvernare deschide calea unei posibile intrări a extremei drepte în executiv, în contextul în care candidatul său, George Simion, este acum favorit în cursa pentru președinție.

Articol de Matei Pavel, Publicat: 06 Mai 2025, 18:47 • Actualizat: 06 Mai 2025, 19:01
După scorul surprinzător obținut de extrema dreaptă în primul tur al alegerilor prezidențiale, România intră într-o nouă fază de incertitudine, marcată de demisia premierului Marcel Ciolacu, social-democratul fiind înlocuit temporar, marți, de ministrul liberal de Interne, Cătălin Predoiu.
Potrivit France Presse, prăbușirea coaliției proeuropene aflate la guvernare deschide calea unei posibile intrări a extremei drepte în executiv, în contextul în care candidatul său, George Simion, este acum favorit în cursa pentru președinție.
Retragerea lui Ciolacu și a Partidului Social Democrat (PSD) este „un cadou oferit lui Simion și o greșeală politică majoră”, a declarat pentru AFP politologul Sergiu Mișcoiu. Dacă Simion va fi ales pe 18 mai, „va avea o marjă largă de acțiune pentru a desemna un premier, care ar putea fi un reprezentant al aripii naționaliste din PSD, în fruntea unei majorități alături de partidul său, AUR”, a mai adăugat acesta.
Până la formarea unui nou guvern, Cătălin Predoiu, ministrul de Interne, preia funcția de premier interimar și va asigura gestionarea treburilor curente împreună cu miniștrii actuali. În vârstă de 56 de ani, Predoiu este președinte interimar al Partidului Național Liberal (PNL) și fost ministru al Justiției. El a mai deținut funcția de premier interimar și în 2012.
Absența tinerilor la urne
Marcel Ciolacu și-a anunțat demisia luni, asumând eșecul candidatului unic al coaliției. Crin Antonescu, 65 de ani, s-a clasat abia pe locul al treilea, cu 20% din voturi, fiind devansat de primarul centrist al Bucureștiului, Nicușor Dan (55 de ani, 20,9%).
Cursa primului tur a fost dominată de George Simion (40,9%), care are acum șanse reale să câștige turul doi, potrivit analiștilor – cu excepția cazului în care „tinerii români, care au absentat masiv de la vot, se mobilizează”, subliniază Sergiu Mișcoiu pentru AFP.
Victoria acestui admirator al lui Donald Trump, în vârstă de 38 de ani, ar marca o schimbare majoră pentru România, țară loială UE și susținătoare fermă a Ucrainei. George Simion se opune oricărui ajutor militar acordat Kievului și critică frecvent „birocrații de la Bruxelles”.
România a fost aruncată în criză începând cu rezultatul surprinzător al primului tur din noiembrie 2024, câștigat de Călin Georgescu, fost înalt funcționar acuzat că ar fi pro-Kremlin. Curtea Constituțională a anulat scrutinul și l-a exclus pe acesta din noua cursă, după o campanie marcată de suspiciuni de ingerință rusă pe TikTok.
Rară în Uniunea Europeană, decizia a declanșat proteste de amploare și a amplificat nemulțumirile față de premierul Marcel Ciolacu, aflat în funcție din 2023 și vizat de acuzații de corupție.
Această agravare a instabilității politice vine într-un moment în care România, cu o populație de 19 milioane, înregistrează pentru 2024 cel mai mare deficit bugetar din UE (9,3% din PIB) și numeroase dificultăți economice.
„Suntem în cea mai complicată situație din istoria României postcomuniste”, rezumă expertul.
Citește și: În premieră, euro a depășit valoarea de 5 lei