Alegeri 2024: Contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită, în dezbaterea ÎCCJ
Biroului Electoral Central a respins protocolul de constituire a alianței dintre USR, PMP și Forța Dreptei.
Publicat: 19 Martie 2024, 08:02 • Actualizat: 19 Martie 2024, 09:29
Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie va dezbate, marți, contestaţia depusă de Alianţa Dreapta Unită față de decizia Biroului Electoral Central de a respinge protocolul de constituire a acesteia, relatează Radio România Actualități.
"Suntem într-o situaţie critică, iar astăzi pe umerii judecătorilor de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie stă viitorul democraţiei. Votul din BEC, la solicitarea PSD, este antidemocratic şi vizează excluderea Opoziţiei de pe buletinul de vot”, a declarat preşedintele Uniunii Salvați România, Cătălin Drulă.
Motivația Biroului Electoral Central
BEC a respins, duminică, protocolul de constituire a alianței electorale dintre USR, Partidul Mișcarea Populară și Forţa Dreptei.
Biroul şi-a motivat decizia prin faptul că, în registrul formaţiunilor politice, Cristian Diaconescu este înregistrat ca preşedinte al PMP.
Calendarul acţiunilor din perioada electorală pentru locale și europarlamentare
"Ca urmare a analizării protocolului de constituire a Alianţei electorale dintre Partidul Uniunea Salvaţi România (USR), Partidul Mişcarea Populară (PMP) şi Partidul Forţa Dreptei cu denumirea Alianţa DREAPTA UNITĂ USR - PMP - FORŢA DREPTEI, formulată de Partidul Uniunea Salvaţi România (USR), reprezentat prin Cătălin Drulă, de Partidul Mişcarea Populară (PMP), reprezentat prin Eugen Tomac şi Ionuţ Simionca, respectiv de Partidul Forţa Dreptei, reprezentat prin Ludovic Orban, (...) ţinând cont de documentele depuse de către USR în susţinerea protocolului de alianţă, respectiv de PSD în sensul respingerii protocolului de alianţă, precum şi de opiniile exprimate în cadrul dezbaterilor de membrii Biroului Electoral Central în şedinţa din data de 17 martie, BEC va respinge protocolul de constituire a Alianţei electorale dintre Partidul Uniunea Salvaţi România, Partidul Mişcarea Populară şi Partidul Forţa Dreptei", se precizează în decizia Biroului Electoral Centrale.
Potrivit BEC, s-au avut în vedere "punctele exprimate de cei care au promovat respingerea protocolului alianţei", BEC menţionând în decizie că "la poziţia nr. 62 din Registrul partidelor politice, preşedinte al Partidului Mişcarea Populară este Cristian Diaconescu, acesta fiind cel în drept să reprezinte PMP".
"Luând în considerare că, din partea Partidului Mişcarea Populară, protocolul de constituire a alianţei electorale a fost semnat de Eugen Tomac şi Ionuţ Simionca, Biroul Electoral Central ia act de faptul că nici Eugen Tomac şi nici Ionuţ Simionca nu apar înscrişi în Registrul partidelor politice ca preşedinte al PMP", se mai arată în decizia BEC.
Citește și: "Avem un candidat unic al coaliţiei" pentru Capitală