Alegeri 2024: Nouă ședință a coaliției PSD-PNL pe tema datei prezidenţialelor, fără deznodământ
Premierul Marcel Ciolacu a declarat că în discuție au rămas două variante pentru primul tur de scrutin, anume 15 sau 29 septembrie.
Articol de Matei Pavel, Publicat: 24 Iunie 2024, 22:34 • Actualizat: 25 Iunie 2024, 16:12
PSD și PNL nu au ajuns, marți, la un consens privind data alegerilor prezidențiale.
Vicepreședintele PNL Rareș Bogdan a declarat, la finalul ședinței, că datele propuse de liberali sunt 10 și 24 noiembrie.
Pe de altă parte, social-democrații cer ca alegerile să fie pe 15 și 29 septembrie.
„Nu putem fi de acord cu transformarea săptămânală a calendarului electoral. Rămâne ca în cursul acestei săptămâni domnul Predoiu să decidă împreună cu PNL care din aceste date este convenabilă”, a declarat Lucian Romașcanu, purtătorul de cuvânt al PSD.”
Totodată, acesta a mai adăugat că data de 15 septembrie „a fost asumată de ambele partide în primăvara”.
Două variante pentru alegerile prezidențiale
După precedenta întâlnire, premierul Marcel Ciolacu a declarat că în discuție au rămas două variante pentru primul tur de scrutin, anume 15 sau 29 septembrie.
"În urma deciziilor din coaliţia de guvernare, îi solicit domnului vicepremier şi ministru al afacerilor interne, Cătălin Predoiu, să pregătească proiectul hotărârii de guvern privind alegerile prezidenţiale”, a spus liderul de la Palatul Victoria la începutul şedinţei de executiv de vineri.
Anterior, președintele Klaus Iohannis a declarat că alegerile prezidențiale din acest an pot fi ținute în septembrie, octombrie sau noiembrie, iar dacă este dorită mutarea datei trebuie să fie schimbată legislația.
„În ce priveşte alegerile prezidenţiale, în conformitate cu legislaţia în vigoare, ele pot avea loc în septembrie sau în octombrie sau noiembrie atât. Dacă se vrea altceva trebuie schimbat în legislaţia şi cred că este prea târziu. Nu contează, după părerea mea, dacă au loc în septembrie, în octombrie sau în noiembrie, ceea ce contează este opinia românilor.
Este important pentru mine să subliniez că preşedintele României trebuie să fie ales de români şi nu de partide. De aceea avem vot direct şi de aceea cred că este important ca românii să se informeze şi să se intereseze, indiferent dacă în timpul campaniei se află la munte, la mare la birou sau în orice altă parte”, a spus liderul de la Palatul Cotroceni.
Dacă niciun candidat nu va obţine 50% + 1 dintre voturi din primul tur, o a doua chemare a alegătorilor la urne ar urma să fie organizată după două săptămâni.
Citește și: Lista noilor europarlamentari români