Alegeri 2024: Parlamentul, unica autoritate legiuitoare a țării
Forul exprimă suveranitatea poporului, Parlamentul fiind ales direct de cetățeni prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat.
Articol de Gabriela Nae, Publicat: 01 Decembrie 2024, 07:40 • Actualizat: 01 Decembrie 2024, 07:44
Articolul 61 al Constituției României definește Parlamentul drept organul reprezentativ suprem al poporului român și unica autoritate legiuitoare a țării.
Forul exprimă suveranitatea poporului, Parlamentul fiind ales direct de cetățeni prin vot universal, egal, direct, secret și liber exprimat.
Parlamentul are exclusivitatea de a adopta legi, stabilind cadrul juridic în care se desfășoară viața socială, economică și politică a țării.
Constituția României nu atribuie un rol distinct Camerei Deputaților și Senatului în termeni generali, deoarece Parlamentul funcționează ca un sistem bicameral, în care ambele cele două instituții colaborează pentru îndeplinirea rolului de autoritate legiuitoare.
În mod normal, legile sunt dezbătute și adoptate de ambele camere, conform unui sistem de „dublă lectură”.
O cameră este cameră de reflecție (prima care dezbate proiectul de lege), iar cealaltă cameră este cameră decizională (adoptă forma finală a legii).
Rolul fiecărei camere în procesul legislativ este stabilit prin articolul 75 din Constituție, în funcție de tipul de lege discutată.
Potrivit art. 65 și art. 76 din Constituție, Camera Deputaților este implicată în adoptarea bugetului de stat și a bugetului asigurărilor sociale, fiind camera care decide cu prioritate asupra anumitor categorii de legi, cum ar fi cele legate de finanțe publice, tratate internaționale sau statutul minorităților naționale.
Conform art. 75 și art. 80 din Constituție, Senatul este camera decizională pentru anumite domenii legislative, inclusiv organizarea Guvernului, structura administrației publice sau alegerile prezidențiale.
De asemenea, poate participa, prin decizii legislative, la procedurile de suspendare sau punere sub acuzare a președintelui.
Ambele camere exercită funcția de control parlamentar asupra Guvernului și altor instituții, participă la modificarea Constituției și adoptă legi constituționale, adoptă moțiuni de cenzură și exercită control asupra activității Executivului (art. 111-113) și decid cu privire la declarațiile de război, încetarea ostilităților și ratificarea tratatelor internaționale.
Deși ambele camere fac parte din aceeași structură parlamentară, atribuțiile lor sunt complementare, iar diferențierea rolului lor depinde în principal de tipul de lege sau decizie discutată.
Concluzionând, Parlamentul are un rol esențial în garantarea funcționării statului democratic, prin adoptarea legilor, controlul guvernului și reprezentarea cetățenilor.
Citește și: Ce rol și ce obligații are Președintele României