Alegeri 2025: Candidatura lui Călin Georgescu, contestată de rectorul SNSPA
Remus Pricopie consideră că BEC are obligația să analizeze candidaturile, atât ca formă și ca fond, cât și în raport de hotărârile Curții Constituționale deja pronunțate în materia alegerilor prezidențiale.

Articol de Matei Pavel, Publicat: 07 Martie 2025, 17:27 • Actualizat: 07 Martie 2025, 18:47
La scurt timp după depunere, candidatura suveranistului Călin Georgescu a fost contestată de rectorul Școlii Naționale de Studii Politice și Administrative.
Remus Pricopie afirmă că demersul său se întemeiază pe faptul că Biroul Electoral Central are obligația să analizeze candidaturile, atât ca formă și ca fond, cât și în raport de hotărârile Curții Constituționale deja pronunțate în materia alegerilor prezidențiale.
"În calitate de profesor și rector al unei universități din România mă simt dator față de români, dar mai ales față de tineri și generațiile viitoare să iau atitudine împotriva oricărei încercări de a submina principiile fundamentale ale democrației şi statului de drept", transmite conducătorul SNSPA.
Rectorul solicită Biroului Electoral Central verificarea îndeplinirii condițiilor de fond și de formă prevăzute de lege pentru candidatura la funcția de Președinte al României din anul 2025 și respingerea candidaturii domnului Călin Georgescu, la alegerile pentru funcția de Președinte al României din anul 2025, constatând că se încalcă condițiile de eligibilitate prevăzute de dispozițiile constituționale ale art.1 alin.(3) și (5), ale art.82 alin.(2), corelate cu cele ale art.148 și 149, cu referire la valorile democrației, la statul de drept, la respectarea Constituției corelate cu garanția politico-militară a acestora, respectiv apartenența României la UE și NATO.
În decembrie 2024, cu două zile înainte de organizarea turului secund al alegerilor prezidențiale, Curtea Constituțională a decis să anuleze procesul electoral și să ordone reluarea acestuia.
În baza unor documente ale Consiliului Suprem de Apărare a Țării care au fost desecretizate, judecătorii CCR au concluzionat că alegerile au fost influențate în favoarea lui Călin Georgescu. Aproape necunoscut înainte de alegeri, candidatul independent s-a clasat pe primul loc, devansându-i pe Elena Lasconi (USR) și Marcel Ciolacu.
Miercurea trecută, Călin Georgescu a fost pus sub control judiciar de procurorii de la Parchetul General, acuzat de 6 infracţiuni, cea mai gravă fiind cea de instigare la acţiuni împotriva ordinii constituţionale.
Potrivit anchetatorilor, suveranistul a pus la cale un plan de destabilizare a României cu ajutorul mercenarilor conduşi de Horaţiu Potra, după ce Curtea Constituţională a anulat rezultatele primului tur al alegerilor prezidenţiale.
Călin Georgescu are mai multe interdicţii, printre care să părăsească ţara fără încuviinţarea autorităţilor judiciare, şi nu are voie să posteze pe reţelele de socializare conţinut cu caracter legionar, fascist, antisemit, rasist sau xenofob.
Pentru alegerile din mari, candidaturile mai pot fi depuse până pe 15 martie.