Alegeri 2025: Programul secțiilor de votare din diaspora, modificat
Primul tur de scrutin se va desfășura pe 4 mai.

Articol de Matei Pavel, Publicat: 16 Ianuarie 2025, 16:59 • Actualizat: 16 Ianuarie 2025, 17:22
Guvernul a adoptat, joi, ordonanța pentru organizarea alegerilor prezidențiale.
Primul tur de scrutin se va desfășura în data de 4 mai. Un eventual tur secund va avea loc după două săptămâni, pe 18 mai.
Ordonanța include reguli noi de campanie, dar şi modificări în ceea ce priveşte intervalul orar alocat votării în afara ţării.
Schimbări în procesul electoral
Votul în străinătate se va desfășura tot 3 zile, anume vineri, sâmbătă și duminică, dar secțiile de votare se vor deschide la 7:00 dimineaţa, orele locale, și se vor închide la 21:00, orele locale, dar numai vineri și sâmbătă.
În cazul zilei de duminică, 4 mai, secțiile de votare se vor închide la ora 21:00 (ora României).
Potrivit Radio România Actualități, în țările unde ora 21:00 locală este după ora României, secțiile se vor închide mai devreme, pentru că vor respecta ora noastră, iar acolo unde ora 21:00 locală este înainte de cea din România, secțiile se vor închide la ora 21:00 locală.
De asemenea, dacă vor exista cetățeni care nu au votat, secțiile pot să-și prelungească programul de lucru cu cel mult trei ore, dar să nu depășească ora 24:00, ora din țara noastră.
Prevederea a fost promovată de Autoritatea Electorală Permanentă pentru ca votul să nu mai fie influențat atunci când în țară el a fost închis și au apărut primele sondaje de opinie legate de voturile primite de candidați.
A doua noutate adoptată se referă la o amendă de până la 5% din cifra de afaceri, care va fi impusă administratorilor de rețele sociale dacă acestea vor promova mesaje electorale care nu respectă legea.
O schimbare se va produce şi în ceea ce priveşte plata persoanelor care vor lucra la secţiile de votare. Acestea vor primi cu 25% mai puţini bani decât la scrutinul de anul trecut.
Scandalul alegerilor anulate
Primul tur al alegerilor prezidențiale a fost anulat de Curtea Constituțională în decembrie după ce documente desecretizate au indicat surse ilegale de finanțare a campaniei suveranistului Călin Georgescu și imixtiuni externe în procesul electoral.
Duminica trecută, la apelul Alianței pentru Unirea Românilor, mii de persoane au protestat la București față de anularea scrutinului.
De asemenea, AUR a cerut organizarea unei sesiuni parlamentare extraordinare pentru suspendarea președintelui Klaus Iohannis, pe care îl consideră nelegitim după expirarea mandatului său.
Citește și: "Bugetul pe 2025 va fi construit pe un deficit de 7%", spune premierul Ciolacu