Alegeri în Germania: Friedrich Merz, câștigătorul dezbaterii electorale
Economia, migrația și războiul din Ucraina au fost principalele teme de discuție.

Articol de Matei Pavel, Publicat: 17 Februarie 2025, 13:54 • Actualizat: 17 Februarie 2025, 16:03
Principali candidați la funcția de cancelar al Germaniei, Friedrich Merz, Olaf Scholz, Robert Habeck și Alice Weidel s-au confruntat, duminică seară, într-o dezbatere televizată aprinsă.
Economia, migrația și războiul din Ucraina au fost principalele teme de discuție, notează Euronews.
Ucraina
Candidat al Uniunii Creștin-Democrate (CDU), Friedrich Merz a declarat că Germania „nu este neutră; suntem de partea Ucrainei”.
Alice Weidel, reprezentanta partidului de extremă dreapta Alternativa pentru Germania (AfD), a insistat că „pacea și războiul vor decide această alegere”. Ea a criticat propunerea lui Merz de a trimite rachete de croazieră Taurus în Ucraina, numind-o „o provocare la adresa Rusiei”, și a lăudat eforturile președintelui american Donald Trump de a impulsiona negocierile de pace.
Merz a acuzat-o pe Weidel că evită să discute responsabilitatea Moscovei pentru război și a avertizat că președintele rus Vladimir Putin are ochii pe teritoriul NATO.
Candidatul Verzilor, Robert Habeck, a subliniat că toate partidele, cu excepția AfD, sunt unite în sprijinul Ucrainei, o idee susținută și de Merz.
Economia
Situația economică precară a Germaniei, care se confruntă cu doi ani de creștere slabă, a fost un subiect central al dezbaterii.
Merz a subliniat că soluția este „reducerea birocrației” și a criticat închiderea centralelor nucleare de către fosta guvernare, considerând-o o greșeală care a dus la creșterea costurilor energiei.
Weidel a fost de acord cu Merz și a susținut energia nucleară, cărbunele și gazul, acuzând tranziția către energia verde că a împins prețurile în sus.
Habeck, actualul ministru al Economiei, a argumentat că lipsa gazului rusesc ieftin și scăderea exporturilor sunt principalii factori ai crizei economice și a dat vina pe Putin pentru problemele Germaniei. El a pledat pentru mai puțină birocrație și mai multe investiții în infrastructură, transport, digitalizare și a avertizat că prăpastia dintre bogați și săraci se adâncește.
Candidatul social-democrat (SPD), Olaf Scholz, a fost de acord cu Habeck că invazia Rusiei în Ucraina a dus la creșterea prețurilor energiei, dar a apărat măsurile guvernului său, afirmând că cele mai mari creșteri de preț au trecut.
JD Vance și Donald Trump
Scholz a suferit o lovitură politică la sfârșitul săptămânii, după ce administrația americană nu s-a întâlnit cu el la Conferința de Securitate de la München, preferând în schimb să discute cu Alice Weidel.
Liderul AfD a susținut că este deschis unei bune relații atât cu SUA, cât și cu China și a lăudat un discurs controversat al lui JD Vance, în care acesta a criticat democrațiile europene și existența „barierelor” împotriva partidelor de extremă dreapta.
Merz s-a distanțat de Vance, afirmând că „nu voi accepta să mi se spună de un vicepreședinte american cu cine pot și cu cine nu pot să vorbesc”. El a adăugat că a acceptat rezultatul alegerilor din SUA și se așteaptă ca administrația americană să facă același lucru pentru Germania.
Habeck a fost cel mai critic față de Trump, acuzând administrația sa că a lansat „un atac frontal asupra valorilor lumii occidentale”, inclusiv asupra statului de drept, democrației liberale și ordinii economice bazate pe reguli.
Friedrich Merz, câștigătorul dezbaterii
Conform unui sondaj Forsa realizat imediat după dezbatere, 32% dintre respondenți l-au considerat pe Merz câștigătorul serii.
Habeck a fost considerat cel mai carismatic, fiind apreciat de 34% dintre respondenți, urmat de Merz, cu 23%.
Totuși, doar 13% dintre germani au încredere că Habeck poate conduce țara, în timp ce 42% îl consideră pe Merz cel mai potrivit pentru această funcție.
Potrivit unui sondaj YouGov, CDU conduce în preferințele alegătorilor cu 29% din voturi, urmat de AfD cu 21%, deși toate celelalte partide au exclus o coaliție cu extrema dreaptă.
Duminică, Merz a sugerat că ar putea fi deschis unei coaliții cu SPD și chiar cu Verzii: „Cred că social-democrații și verzii au înțeles că nu pot continua ca până acum. Dar noi avem un plan pentru această țară: Germania trebuie să meargă înainte, trebuie să luăm piciorul de pe frână”, a spus liderul CDU.