Alegeri în Republica Moldova: Bucureștiul denunță ingerinţele masive, sistematice și coordonate ale Rusiei
"Destinul Republicii Moldova trebuie decis doar de cetățenii săi", consideră președintele Klaus Iohannis.
Articol de Matei Pavel, Publicat: 21 Octombrie 2024, 19:14 • Actualizat: 21 Octombrie 2024, 20:00
Ministerul Afacerilor Externe de la București își exprimă "preocuparea puternică" faţă de "ingerinţele masive, sistematice, coordonate de vectori din Federaţia Rusă, consemnate încă din perioada premergătoare alegerilor" din Republica Moldova.
"Aceste interferenţe de o anvergură, complexitate şi toxicitate fără precedent au vizat compromiterea integrităţii alegerilor, subminarea democraţiei, propagarea de teorii anti-democratice şi anti-europene, precum şi influenţarea nemijlocită şi prin mijloace ilegale a alegătorilor. Informaţiile expuse în ultimele zile de autorităţile de resort din Republica Moldova au devoalat amploarea fără precedent a acestor fenomene, susţinute cu resurse financiare considerabile", precizează MAE într-un comunicat.
Totodată, Bucureștiul a salutat organizarea "la înalte standarde democratice" a alegerilor prezidenţiale de dincolo de Purt, respectiv a referendumului constituţional.
"Intrarea în turul doi al alegerilor, cu un scor solid, a candidatului cu cel mai autentic şi profund angajament pro-european - preşedintele Maia Sandu -, precum şi rezultatul referendumului constituţional probează, în ciuda provocărilor, ataşamentul cetăţenilor faţă de viitorul european, democratic al Republicii Moldova.
Democraţia şi încrederea în succesul proiectului european se construiesc în timp, prin eforturi permanente şi consecvente. În final, democraţia, aspiraţia firească spre libertate, stabilitate şi prosperitate, vor prevala întotdeauna, inclusiv împotriva obstacolelor şi piedicilor ridicate artificial. Votul din 20 octombrie din Republica Moldova a arătat aceste evidenţe", a adăugat ministerul.
Pe mai departe, este datoria tuturor partenerilor din comunitatea democratică internaţională de a continua sprijinul pentru Republica Moldova, inclusiv în ce priveşte combaterea acţiunilor externe menite să submineze procese democratice esenţiale, precum exercitarea votului. România va continua investiţia de energie şi expertiză pentru susţinerea Republicii Moldova în împlinirea destinului său european, precum şi pentru consolidarea rezilienţei în faţa ingerinţelor Federaţiei Ruse", conchide MAE.
Reacția președintelui Iohannis față de rezultatele alegerilor din Moldova
"Destinul Republicii Moldova trebuie decis doar de cetățenii săi", afirmă președintele Klaus Iohannis, care a comentat pe platforma X votul dat la referendumul pentru integrarea europeană și la prezidențialele din statul vecin.
"Salut votul pentru integrarea europeană la referendumul din Republica Moldova și pentru susținerea populară exprimată în favoarea doamnei președinte Maia Sandu și a valorilor democratice", a scris liderul de la Cotroceni.
Salut votul pentru integrarea europeană la referendumul din Republica Moldova și pentru susținerea populară exprimată în favoarea dnei Președinte @sandumaiamd şi a valorilor democratice. Destinul 🇲🇩 trebuie decis doar de cetățenii săi!
— Klaus Iohannis (@KlausIohannis) October 21, 2024
CE denunță amestecul Rusiei în alegerile din Republica Moldova
Republica Moldova a fost ținta unui atac fără precedent al războiului hibrid al Rusiei, care a încercat să influențeze rezultatul alegerilor și al referendumului constituțional, consideră și Comisia Europeană.
Purtătorul de cuvânt Peter Stano a precizat că informațiile executivului comunitar despre acțiunile Moscovei au venit către Bruxelles prin filiera autorităților de la Chișinău, precum și prin intermediul ambasadelor sau al diverselor delegații ale statelor membre din Uniunea Europeană. Însă răspunsul european la manipularea Rusiei este mai puțin eficient, pentru că și instrumentele legale sunt mai puține, a explicat reprezentantul executivului european.
"Dacă este să vorbim de ajutorul european pentru Moldova pentru a face față manipulărilor Rusiei, aici avem nevoie de mai mult timp pentru a evalua eficacitatea - spre exemplu, în cazul alegerilor și al referendumului. Dacă Rusia pare să aibă succes în anumite momente, acest lucru se întâmplă pentru că Moscova nu are nicio limită, nu respectă niciun principiu și nicio lege când exercită aceste manipulări, pe când noi, Uniunea Europeană, în orice facem, în felul în care răspundem, respectăm anumite principii, inclusiv legislația. Paleta posibilităților Rusiei și a partenerilor acesteia este mai mare și de aceea munca noastră este mai grea, continuă și mai solicitantă", a subliniat Peter Stano, citat de Radio România Actualități.
Șefa Parlamentului European a felicitat Republica Moldova pentru curajul său de a spune "Da" la referendumul privind aderarea la Uniunea Europeană.
Roberta Metsola a scris pe platforma X că viitorul Uniunii Europene și al Moldovei se vor scrie împreună.
Well done Republic of Moldova! Thank you for your bravery.
— Roberta Metsola (@EP_President) October 21, 2024
Thank you @sandumaiamd. Your leadership and courage have changed the course of history.
Europa este Moldova. Moldova este Europa.
Our future will be written together 🇪🇺🇲🇩 pic.twitter.com/ZazzoVgtce
Poziția observatorilor internaționali
Procesul electoral din Republica Moldova s-a desfășurat cu ingerințe fără precedent din străinătate, care s-au manifestat prin cumpărarea voturilor și dezinformare, au semnalat misiunile internaționale de observare a alegerilor.
Potrivit Radio Chișinău, declarația preliminară a misiunii de observare a alegerilor IRI a evidențiat ingerințe străine semnificative în procesul electoral din Republica Moldova, manifestate prin cumpărarea de voturi, manipulare în masă, propagandă și falsuri.
Această interferență străină, cât și cumpărarea voturilor, schemele de vot și implicarea în activitatea comisiilor locale au influențat votul alegătorilor.
Aceste acțiuni au dus la lipsa de transparență a procesului electoral.
Șeful Misiunii Internaționale de Observare a Alegerilor (ENEMO), Dritan Taulla, a declarat că alegerile din 20 octombrie s-au desfășurat în contextul unor încercări masive, maligne, de interferență străină și al unor atacuri susținute asupra valorilor și instituțiilor democratice.
Actuala președintă Maia Sandu va intra în turul doi al alegerilor prezidențiale din Republica Moldova, cu aproximativ 42% din voturi, contra avându-l contracandidat pe prorusul Alexandr Stoianoglo, care a întrunit puțin peste 26% din sufragii.
La referendumul pentru integrarea țării în Uniunea Europeană, tabăra celor care au susținut demersul de modificare a Constituției a fost mai numeroasă cu 13.600 de voturi. Duminică seară, primele estimări indicau o victorie a celor care s-au opus inițiativei.
Citește și: "Vote Monitor", o inițiativă digitală românească care se internaționalizează