Alegeri în Republica Moldova: Prezența la vot la prezidențiale și referendum | LIVE TEXT
Urnele s-au deschis la ora 7:00 şi se vor închide la ora 21:00.
Articol de Matei Pavel, Publicat: 20 Octombrie 2024, 07:09 • Actualizat: 20 Octombrie 2024, 22:27
Peste 3,3 milioane de moldoveni sunt aşteptaţi, duminică, în secţiile de vot. Alegătorii își decid viitorul preşedinte și sunt întrebați dacă vor înscrierea în Constituţie a obiectivului integrării Republicii Moldova în Uniunea Europeană.
Urnele s-au deschis la ora 7:00 şi se vor închide la ora 21:00. În România, cetăţenii moldoveni vor putea vota cu buletinul de identitate valabil sau cu paşaportul valabil sau expirat.
LIVE TEXT:
Update, ora 22:26. Conform CEC, la ora 21:00, la închiderea urnelor, au votat la referendum 1 478 953 alegători, adică 49,81% din totalul persoanelor înscrise în listele electorale.
CEC a precizat că peste 16.000 de alegători au votat în secțiile deschise în stânga Nistrului, conform Radio Chișinău.
Update, ora 21:10. Secțiile de votare din Republica Moldova s-au închis la ora 21:00. Până la această oră s-au prezentat la urne 51,41% dintre cetățenii cu drept de vot, adică 1.546.969 de persoane, conform Radio Chișinău.
Update, ora 20:30. S-au prezentat la secțiile de votare 1.511.520 de alegători, până la ora 20:00, ceea ce reprezintă 50,5% din totalul persoanelor înscrise în listele electorale.
Update, ora 19:00. Numărul votanţilor din diasporă a fost de 198.000, până la ora 19:00, iar cel din Transnistria a ajuns la 15.000.
Update, ora 18:00. Peste 45% dintre cetăţenii cu drept de vot din Republica Moldova s-au prezentat la urne, până la ora 18:00.
Și-au exprimat dreptul de vot 1.352.884 alegători din totalul celor 2.714.239 înscrişi pe listele electorale, ceea ce reprezintă un procent de 45,84%.
Numărul de alegători care au votat la aceste scrutine este cu aproape 250.000 mai mare faţă de alegerile prezidenţiale din 2020, raportat la acelaşi interval orar. În 2020, până la ora 18.00 au fost votat 1,1 milioane de moldoveni.
Referendumul poate fi validat, după ce pragul necesar a fost depășit. Conform legislației Republicii Moldova, pragul pentru validarea referendumului constituțional este de o treime (33,3%) din numărul total al alegătorilor.
Upate, ora 17:00. Au votat 1.249.458 dintre alegători, până la ora 17:00, ceea ce înseamnă 42,7% din totalul persoanelor înscrise pe listele electorale.
Femeile s-au dovedit mai active la vot decât bărnații, cu o prezență de 54,52% din total, conform Radio Chișinău.
Update, ora 15:00. Și-au exprimat dreptul de vot 1.009.036 alegători din totalul celor 2.714.239 înscrişi pe listele electorale de bază, ceea ce reprezintă un procent de 35,13%, conform datelor oficiale prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC).
Numărul de alegători care au votat la aceste scrutine până la ora 15:00 este cu aproape 200.000 mai mare faţă de alegerile prezidenţiale din 2020.
Conform datelor prezentate de Comisia Electorală Centrală, până la ora 15:00 au votat pentru referendumul de integrare europeană 907595 de alegători, adică 32,11% din totalul persoanelor înscrise pe listele electorale.
Update, ora 13:35. Referendumul a fost boicotat și de candidatul formaţiunii politice „Partidul Nostru” la funcţia de preşedinte al Republicii Moldova, Renato Usatîi. El a votat doar la scrutinul prezidenţial. În schimb, mama lui, care l-a însoţit la secţia de votare, a ales să voteze şi la referendum.
„Astăzi am luat un singur buletin, aşa cum am şi spus, dar în acelaşi timp am făcut un apel la cetăţeni să facă aşa cum ştiu ei. Iată că mama a luat două buletine de vot. Eu consider că nu are dreptul nimeni să îşi asume decizia a sute de mii sau milioane de cetăţeni. Asta a fost decizia mea personală”, a spus Usatîi.
Întrebat dacă vede un viitor al Republicii Moldova în Uniunea Europeană, Renato Usatîi a spus: „Văd să construim practicile moderne şi europene în Republica Moldova”, potrivit Agerpres.
„În situaţia şi starea în care se află astăzi Republica Moldova, cu părere de rău, nu poţi să stai nici măcar în anticamera Uniunii Europene. Trebuie să recunoaştem acest lucru şi avem de muncit foarte mult.
În Republica Moldova lipseşte în primul rând clasa politică care ar munci pentru binele cetăţenilor şi în interesul statului Republica Moldova”, a adăugat Usatîi.
El a mai declarat că, în cazul în care ar fi preşedinte, ar aborda o politică externă „doar în interesul statului Republica Moldova şi al cetăţenilor Republicii Moldova”.
Update, ora 12:00. Aproape 20% dintre cetăţenii cu drept de vot din Republica Moldova s-au prezentat la urne, conform datelor oficiale prezentate de Comisia Electorală Centrală (CEC), citate de Agerpres.
Potrivit oficialilor CEC, până la ora 12:00 şi-au exprimat dreptul de vot 538.495 de alegători din totalul celor 2.714.239 înscrişi pe listele electorale de bază, ceea ce reprezintă un procent de 19,36%.
Prezenţa la vot la ora 12:00 o depășește cu aproape 3% pe cea înregistrată la aceeaşi oră în timpul alegerilor prezidenţiale din 2020.
Update, ora 11:23. Președintele în exercițiu, Maia Sandu, care candidează pentru un nou mandat, s-a prezentat la vot și a îndemnat cetățenii să voteze la referendum și să aleagă viitorul președinte pentru patru ani.
Votul de la referendum va determina soarta pentru multe decenii înainte, a susținut actuala președintă.
Maia Sandu a spus că a votat pentru ca RepUBLICA Moldova „să poată să se dezvolte în pace și libertate”.
Update, ora 10:00. Conform Radio Chișinău, s-au prezentat la urne peste 200 de mii de cetățeni - adică aproximativ 7,32% din numărul total al acestora.
Alexandr Stoianoglo, concurentul electoral la alegerile prezidențiale desemnat de Partidul Socialiștilor, fost procuror-general al Republicii Moldova, a votat alături de familia sa. El a declarat că și-a dat votul pentru „o Moldovă pașnică, prosperă și modernă”.
Stoianoglo a spus că a luat un singur buletin de vot și că nu a participat la referendum, adăugând că este adeptul aspirațiilor europene.
Candidatul a spus că optează pentru o politică externă echilibrată și pentru relații tradiționale ale Republicii Moldova cu Uniunea Europeană și Rusia, cu Statele Unite ale Americii și China.
Întrebat care va fi prima țară pe care o va vizita în calitate de președinte, Alexandr Stoianoglo a răspuns că va merge în Transnistria, susținând că agenda internă este prioritară.
Potrivit Radio Chișinău, peste 98.000 de cetățeni și-au exercitat dreptul la vot până la ora 09:00.
În primele 2 ore ale procesului electoral, nu au fost raportate incidente.
De-a lungul zilei, rezultatele vor fi disponibile în timp real, pe măsură ce sufragiile sunt numărate.
Alegeri în Republica Moldova: Detalii organizatorice
Peste 2.000 de secţii de vot au fost deschise dincolo de Prut, dintre care peste 300 în capitala Chişinău.
30 de secţii sunt organizate pentru regiunea transnistreană.
Scrutinul este monitorizat de peste 2.000 de observatori naţionali şi internaţionali.
În România, se poate vota în 16 secţii, dintre care 3 în Bucureşti.
Autoritățile din Republica Moldova au luat măsuri pentru a preveni eventuale acțiuni ostile.
Peste 80% dintre efectivele Ministerului Afacerilor Interne de la Chișinău, reunind polițiști, carabinieri sau serviciul de urgență, sunt implicate în buna desfășurare a procesului electoral de duminică.
"Suntem pregătiți. Noi avem centrul de criză, care va monitoriza, astfel, dacă aveți informații, da. Avem și mulți parteneri locali cu care vom avea un schimb de informații prompt. Activitățile de astăzi sunt foarte bine camuflate.
Rolul nostru este să intervenim până la partea asta reactivă sau mai vorbim și despre colectarea informațiilor, și despre integrarea datelor, și despre asigurarea unui flux informațional și asigurarea unei activități fluente a tehnologiilor informaționale. Deci, respectiv, suntem și umăr la umăr cu alți colegi”, a spus secretarul general adjunct al Ministerului Afacerilor Interne, Vladislav Cojuhari.
Secretarul general al NATO a atras atenția, vineri, că Rusia vrea să deraieze traiectoria europeană începută de Republica Moldova.
Întrebat ce măsuri intenţionează să ia NATO în contextul referendumului de la 20 octombrie privind aderarea Republicii Moldova la UE pentru a spori securitatea în Europa de Est, Mark Rutte a răspuns că lucrează „îndeaproape cu guvernul Maiei Sandu”.
Șeful NATO a ţinut să elogieze personal „ledearship-ul ei prin ceea ce face şi pentru că încearcă să construiască o democraţie stabilă în Moldova care este capabilă să se protejeze în special de ingerinţa hibridă care are loc din Rusia”.
Alegeri în Republica Moldova: Candidații la prezidențiale
În cursa pentru funcția de șef al statului sunt înscriși 11 competitori, inclusiv actuala președintă Maia Sandu, care candidează pentru un nou mandat, fiind susținută de Partidul Acțiune și Solidaritate, de guvernământ.
Oponenții acesteia sunt:
- fostul procuror-șef Alexandr Stoianoglo, susținut de Partidul Socialiștilor
- Renato Usatîi, liderul formațiunii Partidul Nostru
- fostul premier Vasile Tarlev, candidat al Partidului pentru Viitorul Moldovei
- Ion Chicu, candidat al Partidului Dezvoltării și Consolidării Moldovei
- istoricul și politologul Octavian Țîcu, susținut de Blocul electoral „Împreună”
- Irina Vlah, candidată independentă, fostă bașcană la Comrat
- Andrei Năstase, fostul lider al Platformei DA
- Tudor Ulianovschi, fost ministru de Externe
- Victoria Furtună, fost procuror
- jurnalista Natalia Morari
La referendumul republican constituțional cetățenii vor răspunde prin vot cu „DA” sau „NU” la întrebarea „Susțineți modificarea Constituției în vederea aderării Republicii Moldova la Uniunea Europeană?” În cazul în care majoritatea populației va răspunde afirmativ la această întrebare, Constituția Republicii Moldova va fi modificată și va include dezideratul integrării europene. Din cele 15 partide înscrise la referendum, 13 susțin integrarea europeană, iar două se opun acestui demers.
Pentru ca referendumul să fie validat, la vot trebuie să participe cel puțin o treime dintre alegătorii înscriși pe liste, adică în jur de 940.000 de votanți.
Citește și: Lasconi, Simion și Ciolacu, pe primele poziții ale buletinelor de vot pentru alegerile prezidențiale