Alexandru Lazăr, consulul onorific al României în Insulele Baleare: Schimbările nu se pot face de pe margine
Tânărul este nominalizat la cea de-a patra ediție a Galei Excelentei Românești, unde vor fi premiați români valoroși din toată lumea.
Publicat: 12 Februarie 2024, 18:09
Avocat de succes în Spania, cu studii aprofundate în Drept și Relații Internaționale, Alexandru Lazăr este profesor de drept, profesor asociat la ESADE, Universitatea Pompeu Fabra si la Institutul Superior de Drept si Economie.
De curând, tânărul a fost numit consul onorific al României în Insulele Baleare.
"În Europa nu eram obișnuiți să ne naștem într-un loc și să mergem neapărat să studiem sau să ne desfășurăm activitatea sau să ne construim viața în în altă parte. Dar tocmai asta e minunea Uniunii Europene! Eu întotdeauna spun că sunt, evident, un cetățean al Uniunii Europene (...) Dar asta nu înseamnă că trebuie să ne pierdem rădăcinile. Iar tânărul Alexandru nu și-a pierdut niciodată rădăcinile nici acum, după atâția ani", a spus Alexandru Lazăr într-un interviu acordat emisiunii "Românii de pretutindeni" de la Radio România Actualități.
"Studenților mei le spun că nici facultatea în sine, nici școala (și aici îl citez pe un profesor de la Universitatea din Granada, Luis Moreno Quesada), nici școala și nici facultatea nu sunt menite să ne educe. Educația ne-o dau părinții, educația se dă acasă, în primii ani de viață, școala și universitatea sunt menite să ne culturalizăm și să ne dezvoltăm ca persoană. Dar clădirea începe în primii ani de viață. Tocmai de aceea, consider că valorile despre care spuneți nu trebuie să se piardă. Valori precum loialitate, onestitate, responsabilitate și în același timp foarte importantă este și determinarea despre care menționați dvs. înainte. Vrem să reușim, asta o vedem și la noile generații, dar trebuie să învățăm să avem și răbdare. Nu totul se poate întâmpla de pe o zi pe alta, e aproape imposibil. Sau dacă se întâmplă, poate e vorba de foarte multă șansă. Răbdarea cred că este un punct foarte important și profesorul meu pe care îl consider mentor, Luis Moreno Quesada, profesor de drept civil, șef de catedră la Universitatea din Granada, ne spunea întotdeauna că cel puțin în legătură cu profesia juridică, chiar dacă ești briliant, chiar dacă ai scilipiri de moment, asta nu contează. Contează să fii constant, iarăși, să fii responsabil, să continui să înveți, să continui să faci pașii necesari pentru a fi la zi cu noutățile. Toate acestea înseamnă constanță, dacă nu ești constant și asta cred că se poate aplica nu doar la drept, ci și în orice arie de activitate, dacă nu suntem constanți, ne pierdem de cele mai multe ori pe drum. Deci, aici cred că este foarte important să înțeleagă noile generații, să înțelegem noi, ca generație, să înțeleagă toată societatea în general, că schimbările nu se pot face de pe o zi pe alta. Trebuie să depunem mult efort și să fim constanți. Și mai ales că schimbările nu se pot face de pe margine. Dacă vrem să schimbăm ceva, oriunde în societate, la orice nivel, trebuie să ne suflecăm mânecile, să facem pasul înainte și să încercăm să modificăm în bine ceea ce nu ne place", a adăugat profesorul.
"Datoria mea și ceea ce eu trebuie să fac este să ajut la consolidarea și la construirea punților economice, academice și culturale între cele două zone, în speță aici vorbim de Insulele Baleare și România. Răspunzând la întrebarea dvs. ce mi-a plăcut să fac și ceea ce facem deja, are legătură cu acești trei stâlpi practic, economic, cultural și academic. Pe plan academic deja s-a ajuns la un acord cu ESADE pentru a da burse studenților români de pretutindeni, nu doar din Baleare, burse de merit, sunt inclusiv burse totale. Cu Universitatea din Insulele Baleare am stabilit și anul trecut, împreună cu Institutul Cultural Român de la Madrid și sub înaltul patronaj al ambasadei, primul eveniment în memoria lui Emil Racoviță. Trebuie să ne reamintim că Emil Racoviță este tatăl biospeoleologiei la nivel mondial. El a descoperit-o și el a creat prima punte academică, aș îndrăzni să spun, între Insulele Baleare și România. De ce? Pentru că în Mallorca, în Peștera Cuevas del Drach, la început de secol trecut, a descoperit niște organisme vii care trăiau în peștera respectivă. Cei din Mallorca sunt recunoscători, dar nu doar cei din Mallorca, ci întreg mediul academic la nivel mondial, cu toții sunt recunoscători lui Emil Racoviță. Tocmai de aceea, Universitatea din Insulele Baleare a acceptat ca la fiecare 15 noiembrie, începând cu anul trecut, să se organizeze sesiuni în memoria lui Emil Racoviță, sesiuni care s-au organizat anul trecut în colaborare cu universități din România, sesiuni care se vor organiza și anul acesta și sper eu, și în anii ce vor veni în continuare. Pe partea economică iarăși vom organiza o delegație de antreprenori români, sperăm în luna martie a acestui an, în Insulele Baleare pentru a cunoaște antreprenori români și antreprenorii români să îi cunoască pe cei din Insulele Baleare, astfel să creeze ei natural niște punți economice între Baleare și România. Pe plan cultural, cu sprijinul Institutului Cultural Român, pentru că sunt un adept că munca în echipă este mult mai bună, Institutul Cultural Român iarăși a inaugurat anul trecut mostra de film românesc, am făcut-o la Teatre Principal din Palma de Mallorca, cu un film al domnului Mungiu, R.M.N., care a fost foarte bine primit. Cu siguranță vom relua această serie de filme românești. Practic, acestea sunt cele trei direcții, acestea sunt proiectele în derulare și consider că neîncetat trebuie organizate acțiuni în acest sens în toate cele trei direcții, pentru a da vizibilitate României, pentru a da vizibilitate comunității românești din Spania și pentru a crea o legătură cât mai strânsă între cele două comunități. Aici vorbim de Baleare și România", a punctat Alexandru Lazăr, nominalizat la cea de-a patra ediție a Galei Excelentei Românești, unde vor fi premiați români valoroși din toată lumea.
Evenimentul este organizat în noiembrie în Spania, la intiațiva Organizației non profit "El Occidente Rumano", care editează de peste 14 ani, fără întrerupere, publicația independentă de limba română Occidentul Românesc.
Ascultă interviul cu Alexandru Lazăr pe Radio România Actualități