Alfred Bulai, suspendat de SNSPA din toate funcțiile pe care le ocupă
„Îi rugăm pe cei care susţin că 'se ştia' să se adreseze instituţional către SNSPA sau către orice altă instituţie a statului român (poliţie, procuratură etc.), pentru a clarifica acest aspect, în 'cazul Bulai' sau orice alt posibil caz”, arată SNSPA.
Articol de Andrei Ilinca, Publicat: 30 Iulie 2024, 12:46 • Actualizat: 30 Iulie 2024, 13:16
Senatul SNSPA a aprobat suspendarea profesorului universitar Alfred Bulai din toate funcțiile pe care le ocupă și suspendarea activităților didactice, după analiza în Consiliul de Administrație al Universității.
Potrivit unei investigaţii jurnalistice realizate de site-ul Snoop, Alfred Bulai, profesor la SNSPA, a fost acuzat că a hărţuit sexual mai multe studente.
„Marţi, 30 iulie 2024, Senatul Şcolii Naţionale de Studii Politice şi Administrative (SNSPA) a aprobat, la propunerea rectorului SNSPA, prof. univ. dr. Remus Pricopie, după analiză în Consiliul de Administraţie al universităţii, în conformitate cu art. 109, alin. (4) din Carta SNSPA, suspendarea prof. univ. dr. Alfred Bulai de la activităţile didactice, precum şi din toate funcţiile pe care le ocupă, director al Departamentului de Sociologie al Facultăţii de Ştiinţe Politice, membru al Consiliului Facultăţii de Ştiinţe Politice şi membru al Senatului SNSPA, pe perioada derulării procedurii de cercetare a Comisiei de Etică a SNSPA”, au informat reprezentanţii SNSPA într-un comunicat remis presei.
„Îi rugăm pe cei care susţin că 'se ştia' să se adreseze instituţional către SNSPA”
SNSPA spune că nu a fost depusă nicio plângere la adresa lui Alfred Bulai la Decanatul Facultăţii de Ştiinţe Politice, la Comisia de Etică a SNSPA sau la alte instanţe din interiorul SNSPA.
Totodată, rectorul SNSPA a solicitat Facultăţii de Ştiinţe Politice, la nivelul căreia Bulai şi-a desfăşurat activitatea, să ofere Comisiei de Etică toate informaţiile disponibile, pentru o transparenţă totală asupra acestui caz.
„Îi rugăm pe cei care susţin că 'se ştia' să se adreseze instituţional către SNSPA sau către orice altă instituţie a statului român (poliţie, procuratură etc.), pentru a clarifica acest aspect, în 'cazul Bulai' sau orice alt posibil caz”, se arată în comunicat.
Cererea de pensionare, „decizie unilaterală”
Referitor la cererea de pensionare pusă de Alfred Bulai, luni, 29 iulie, SNSPA spune că decizia este unilaterală, dar încetarea contractului de muncă nu va bloca sau suspenda activitatea Comisiei de Etică a universității.
„În legătură cu cererea de pensionare depusă ieri, 29 iulie 2024, de Alfred Bulai, sunt necesare două menţiuni: pensionarea este un act unilateral al angajatului şi nu trebuie 'aprobată' de instituţia angajatoare. Decizia de pensionare este emisă de Casa de Pensii, nu de către angajator.
Prin urmare, SNSPA va lua act de decizia angajatului de a înceta contractul individual de muncă, începând cu 1 octombrie 2024. Încetarea contractului de muncă, în urma pensionării, nu va bloca sau suspenda activitatea Comisiei de Etică a SNSPA. Comisia va derula procedurile legale, chiar şi pe timpul verii, cu sau fără participarea persoanei reclamate.
Este important nu numai să stabilim faptele şi să aplicăm sancţiunile legale, dar şi să înţelegem de ce nu au existat, în toţi aceşti ani, plângeri formale, în conformitate cu procedurile şi legislaţia existente”, se mai arată în comunicat.
Poliţia Capitalei efectuează cercetări într-un dosar ce vizează folosirea funcţiei în scop sexual în cazul profesorului Alfred Bulai, au declarat, pentru Agerpres, surse judiciare.
Citește și: Un profesor de la Colegiul „Sfântul Sava”, plasat sub control judiciar după ce ar fi violat un elev