Amenințarea ploșnițelor: Numărul solicitărilor de dezinsecție a crescut în România | VIDEO
Pe fondul îngrijorărilor din Europa privind invazia ploșnițelor și în România a crescut numărul de solicitări de dezinsecții.
Publicat: 25 Octombrie 2023, 14:45 • Actualizat: 25 Octombrie 2023, 20:02
Înmulțirea focarelor de ploșnițe a fost constatată de-a lungul ultimului deceniu, în strânsă legătură cu dezvoltarea turismului.
Insectele sunt purtate în valizele călătorilor și ajung, în cele din urmă, în saltelele și canapelele din locuințe.
După relatările alarmante din Europa, și în România a sporit numărul de solicitări pentru dezinsecții.
Odată ajunse într-un apartament, pleoșnițele se înmulțesc foarte repede.
“Vestea bună este că trăiesc numai cinci-zece luni, dar nu trebuie să ne bucurăm prea repede, pentru că se și înmulțesc foarte mult. O femelă depune cam 500 de ouă în acest parcurs, la 16 zile își dublează efectivul. De la câteva ouă sau o pereche de ploșnițe ajunse accidental în casă, într-o lună avem o infestare în toată regula. Ce favorizează apariția ploșnițelor? Aglomerația, multe lucruri puse pe sub pat, peste tot în casă, pentru că așa le observăm. Le găsim și mai greu dacă nu dezvoltăm reacții alergice la ciupiturile lor. Trec neobservate până când începem să le vedem pe draperii”, a spus Corina Păcuraru, reprezentant al unei firme de deratizare în emisiunea "Serviciul de noapte" cu Maria Țoghină.
Ploșnițele se hrănesc cu sângele oamenilor și lasă ciupituri pe corp. Insecta nu transmite boli parazitare, dar poate fi foarte periculoasă pentru că, prin înțepătura sa, poate introduce în corp diverse microorganisme sau pot duce la infecții locale.
“Spre deosebire de alte insecte, cum avem cazul țânțarului, ploșnițele nu sunt gazde intermediare pentru un parazit, nu transmit niște boli parazitare, dar transmit pe antenele lor, pe membrelor cu care se deplasează, tot felul de alte substanțe. Și din punctul acesta de vedere și înțepătura, mușcătura de ploșniță este o plagă, o soluție de continuitate a tegumentului prin care se pot introduce în corp diverse microorganisme sau pot genera diverse medii insalubre care să genereze infecții locale”, a explicat medicul Ioana Stâncel, expert în securitate internațională, cu competențe privind migrația și medical intelligence.
Dacă mergem în zone infestate, ploșnițele pot fi aduse în bagaje și se ascund mai apoi în țesături, în salteaua de dormit, rama patului sau la îmbinările de mobilier. De asemenea, ele trăiesc și pe scările blocurilor, în crăpăturile pereților sau în lift, de unde le putem lua pe haine sau pe încălțări.
“Dacă în privința infestării cu diverse tipuri de gândaci putem vorbi despre partea de igienă, de curățenie, de păstrarea unui mediu curat, în cazul ploșințelor nu întotdeauna prezența lor este o consecința unui mediu mai puțin curat, ele infestează și se canalizează, se cantonează în țesături, se cantonează în diverse crăpături ale mobilei, ale lemnăriei, până și la crăpături. Recent spuneau că au devenit rezistente la tot felul de substanțe și se cantonează chiar și în crăpături ale betoanelor, ale pereților. Și nu ține acest fenomen al infestării cu ploșniță atât de mult de partea de curățenie, putem să ținem curat. Dar dacă este un mediu infestat, cu întuneric și dacă au cu ce să se hrănească se vor dezvolta”, a adăugat Ioana Stâncel.
Tratamentul durează o oră pe cameră
Dacă observați semne de ciupituri, urme foarte fine de sânge pe lenjeria patului sau colonii de insecte pe marginea saltelei de dormit, acționați imediat. Recomandat este să apelați la firme de deratizare, pentru că soluțiile împotriva gândacilor sau a altor tipuri de insecte nu funcționează.
Tratamentul împotriva ploșnițelor combină mai multe substanțe și se repetă, în general, după 10 – 14 zile
“Tratamentul durează circa o oră pe fiecare cameră, pentru că este un tratament cu metode combinate - tratament termic cu microinjecție de substanță în fisuri, în parchet și un tratament bio care se aplică pe toate suprafețele. Ulterior tratamentului, patru ore se recomandă ca cei care locuiesc în incinta respectivă să o părăsească. Folosim metode complementare nu numai în primă etapă, ci și ulterior, folosim o substanță cu efect remanent care le îmbolnăvește și ajunge să îmbolnăvească întreg cuibul”, a precizat Corina Păcuraru.
Ca o recomandare, este de evitat achiziția de mobilă sau saltele second-hand.
Citește tot articolul pe Radio România Actualități