Anchetă epidemiologică la restaurantul din Reghin, după cazurile de toxiinfecţie alimentară
Autorităţile desfăşoară în continuare ancheta epidemiologică pentru a stabili cu exactitate cauza îmbolnăvirilor.

Articol de Andrei Ilinca, Publicat: 09 Februarie 2025, 15:13 • Actualizat: 09 Februarie 2025, 15:13
O anchetă epidemiologică a fost începută de inspectorii Direcției Sanitare Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor (DSVSA) Mureș la restaurantul di Reghin unde zeci de persoane au ajuns la spital cu toxiinfecție alimentară.
„Inspectorii ANSVSA au intervenit rapid în urma incidentului de la 'Balul Însuraţilor' din Reghin, unde 37 de persoane au prezentat simptome specifice unei toxiinfecţii alimentare. Inspectoratul pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Mureş, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) şi Direcţia Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (DSVSA) Mureş au activat măsuri imediate pentru protejarea sănătăţii publice şi investigarea cauzelor îmbolnăvirilor. (...) Autorităţile desfăşoară în continuare ancheta epidemiologică pentru a stabili cu exactitate cauza îmbolnăvirilor. Rezultatele analizelor de laborator şi concluziile anchetei urmează să fie comunicate public în zilele următoare”, se menţionează în comunicat.
Mai multe persoane, din cele 350 de participanți, au acuzat greață, vărsături și amețeli. A fost activat Planul Roșu de Intervenție și mobilizarea de resurse medicale suplimentare.
29 de persoane au ajuns la spital
Astfel, inspectorii DSVSA Mureş au demarat o anchetă epidemiologică pentru a identifica sursa posibilă a contaminării. În cadrul investigaţiilor au fost prelevate mostre din alimentele servite în cadrul evenimentului pentru a fi trimise la Laboratorul Sanitar-Veterinar şi pentru Siguranţa Alimentelor (LSVSA) Mureş, cu scopul de a determina o eventuală contaminare.
Totodată, inspectorii au verificat condiţiile de igienă. „Echipele de control au inspectat locaţia evenimentului, verificând condiţiile de preparare, depozitare şi servire a alimentelor, pentru a identifica eventuale nereguli. Ca urmare a constatărilor, DSVSA Mureş a emis o Ordonanţă de Suspendare a Activităţii pentru unitatea respectivă”, se mai precizează în comunicat.
De asemenea, au fost evaluate riscurile de contaminare.
„În colaborare cu DSP şi ISU, inspectorii DSVSA monitorizează în continuare situaţia pentru a preveni extinderea incidentului şi a asigura siguranţa consumatorilor. De asemenea, personalul care a pregătit mâncarea urmează să fie testat pentru a verifica dacă a fost purtător de bacterii patogene”, se mai precizează în document.
„În astfel de situaţii, este esenţial ca autorităţile să colaboreze eficient pentru a identifica rapid cauza incidentului şi a proteja sănătatea publică. Inspectorii DSVSA Mureş au intervenit prompt pentru a evalua riscurile şi a asigura condiţii optime de siguranţă alimentară”, a declarat Alexandru Bociu, preşedintele ANSVSA.
Citește și: Zeci de participanți la un bal au ajuns la spital cu simptome de toxiinfecție alimentară