ANRE: Proiect pentru tranziție de un an pentru ieșirea din schema de plafonare a prețurilor la energie
ANRE propune etapizarea măsurilor pentru ieșirea din schema de sprijin, prin introducerea unei perioade de tranziție de un an.
Articol de Andrei Ilinca, Publicat: 15 Martie 2024, 16:40 • Actualizat: 15 Martie 2024, 17:04
Ministerul Energiei a lansat în dezbatere publică modificarea OUG 27/2022 privind plafonarea preţurilor la energie.
Potrivit comunicatului ministerului, se propune și eliminarea „taxei pe soare”.
„Ministerul Energiei a analizat prin consultări succesive ale pieţei, situaţia actuală a plafonării preţurilor la energie şi a propus eliminarea taxei pe soare pentru prosumatori”, se menţionează în comunicat.
Eliminarea schemei de sprijin, în etape
ANRE propune etapizarea măsurilor pentru ieșirea din schema de sprijin, prin introducerea unei perioade de tranziție de un an, începând de la data de 1 aprilie 2025 până la 31 martie 2026.
În această perioadă este stabilită valoarea maximă a componentei de achiziţie a energiei electrice/gazelor naturale din preţul aferent ofertelor de furnizare, aplicabil în perioada de tranziţie, pe baza unei formule, luând în considerare media ponderată a preţurilor rezultate din toate tranzacţiile cu produse standardizate pe termen mediu şi lung realizate pe pieţele la termen şi media ponderată a preţurilor de închidere a PZU, la care se aplică un coeficient de 1,1, care acoperă eventuale dezechilibre/profilare.
„Din analiza datelor disponibile, pentru energie electrică, ca exemplu, în anul 2021, când piaţa era complet liberalizată, PZU avea o pondere de aproximativ 46%, şi astfel, în vederea stimulării tranzacţionării pe pieţele la termen se propune o pondere de 40%, iar pentru gaze naturale, ponderea PZU este între 5-10%”, explică sursa citată.
Preţul energiei electrice/gazelor naturale din contractele cu clienţii finali aferent fiecărei perioade subsecvente pentru perioada 1 aprilie 2025 - 31 martie 2026 va fi stabilit ca sumă a componentei de achiziţie şi a componentei de furnizare, iar preţul energiei electrice/gazelor naturale realizat aferent fiecărei luni din perioada de tranziţie se determină ca sumă a componentei de furnizare şi a componentei de achiziţie a energiei electrice/gazelor naturale determinată pe baza cantităţilor achiziţionate şi a preţurilor aferente acestor tranzacţii.
Prețul final facturat în perioada de tranziție se va calcula dintre prețul energiei electrice/gazelor naturale din contract și prețul energiei electrice/gazelor naturale realizat.
„Taxa pe soare”, eliminată
Proiectul de OUG mai prevede abrogarea prevederilor art. 21 alin. (3) privind taxa pe soare din cuprinsul Ordonanţei nr. 163/2022 pentru completarea cadrului legal de promovare a utilizării energiei din surse regenerabile, precum şi pentru modificarea şi completarea unor acte normative, ca urmare a punctului de vedere exprimat de CE la solicitarea autorităţilor române conform căruia neincluderea prevederii în legislaţia naţională nu afectează transpunerea Directivei (UE) 2018/2001 privind promovarea utilizării energiei din surse regenerabile.
Citește și: Mecanismul de plafonare a prețurilor la energie și gaze, „până cel puțin în primăvara anului 2025”