Ansamblul lui Constantin Brâncuși de la Târgu-Jiu și frontierele romane din Dacia, incluse oficial în patrimoniul UNESCO
României i-a fost comunicată decizia cu ocazia întâlnirii Comitetul Patrimoniului Mondial UNESCO
Articol de Victor Marin, Publicat: 27 Iulie 2024, 16:28 • Actualizat: 27 Iulie 2024, 16:47
Ansamblul monumental "Calea Eroilor" realizat de Constantin Brâncuşi la Târgu Jiu şi "Frontierele Imperiului Roman - Dacia" au primit acceptul pentru a fi incluse în Lista Patrimoniului Mondial UNESCO, sâmbătă, în cadrul celei de-a 46-a sesiuni a Comitetului Patrimoniului Mondial ce se desfăşoară în India, la New Delhi.
Anunțul includerii celor două obiective în lista patrimoniului universal a fost făcut de Ministrul Culturii, Raluca Turcan, pe într-o postare pe Facebook.
Dosarul de nominalizare pentru ansamblul monumental "Calea Eroilor" a fost depus în 2018. Lucrările care îl formează sunt "Coloana Infinitului", "Poarta Sărutului", "Aleea Scaunelor" și "Masa Tăcerii". Acestea au fost realizate de Constantin Brâncuşi, care acceptat propunerea Ligii Naţionale a Femeilor din judeţul Gorj de a realiza o serie de sculpturi în cinstea soldaților căzuţi în Primul Război Mondial
Granița Imperiului Roman (limesul) din Dacia numără 277 de situri din 16 județe ale României și a fost construit în urmă cu 2000 de ani pentru a proteja noile provincii romane de invazii. În cazul acestui obiectiv, dosarul de nominalizare a fost depus în 2023.
Citește și: UNESCO vrea ca Stonehenge să fie trecut pe lista patrimoniului mondial în pericol