Atelierele de reparații auto clandestine, pericole pentru siguranța rutieră
Patronii de service-uri auto spun că o parte semnificativă a reparațiilor auto se fac în afara cadrului fiscal legal, în ateliere improvizate.

Articol de Matei Pavel, Publicat: 09 Februarie 2025, 11:05 • Actualizat: 09 Februarie 2025, 11:07
În România funcționează service-uri auto clandestine, un fenomen periculos atât pentru siguranța rutieră, cât și pentru firmele corecte din domeniu, avertizează Patronatul Operatorilor de Service Auto (POSA).
Pentru a limita acest fenomen îngrijorător, reprezentanții industriei auto propun, între altele, reglementări mai stricte care să impună reparații doar în unități autorizate, relatează Radio România Actualități.
Reprezentanții POSA spun că o parte semnificativă a reparațiilor auto sunt în afara cadrului fiscal legal, în ateliere improvizate, care nu plătesc taxe și impozite și generează o concurență neloială pentru unitățile autorizate și fiscale.
Reparaţiile făcute în astfel de unități nu oferă garanţie și nu respectă standardele de calitate impuse de producători și de Registrul Auto Român.
Despăgubirile în numerar, subevaluate
Un factor semnificativ în menținerea acestui fenomen îl reprezintă politica adoptată de anumite companii de asigurări, care favorizează despăgubirea cunoscută sub denumirea de "regie proprie", adică plata despăgubirilor în numerar, de obicei subevaluate, pentru a-i atrage pe clienți să aleagă reparații mai ieftine, dar nesigure.
Patronatul operatorilor autorizați militează pentru înființarea unei baze de date naționale, care să conțină o listă publică a service-urilor autorizate, pentru-i ajuta pe clienți să facă alegeri sigure, dar și acordarea de stimulente economice care să încurajeze service-urile să angajeze personal cu forme legale.
Citește și: A redevenit funcţională aplicaţia informatică destinată înregistrării inspecţiilor tehnice periodice