BBC: Naționalistul Simion, în frunte la reluarea alegerilor prezidențiale din România
Cum liderul AUR nu se apropie de pragul de 50%+1, este așteptat un tur secund între primii doi clasați, programat pentru 18 mai.

Articol de Gabriela Nae, Publicat: 04 Mai 2025, 22:14 • Actualizat: 04 Mai 2025, 23:28
Românii au votat într-un nou tur al alegerilor prezidențiale duminică, la șase luni după ce primul scrutin s-a încheiat într-un scandal și o confuzie generală, relatează BBC.
Potrivit sondajelor la ieșirea de la urne, candidatul de dreapta George Simion a obținut primul loc, cu aproximativ 30% din voturi.
Liderul AUR este urmat de doi candidați centriști: primarul Bucureștiului, Nicușor Dan, și Crin Antonescu, un liberal care reprezintă coaliția de guvernare formată din Partidul Social Democrat și Partidul Național Liberal.
Alegerile din 24 noiembrie anul trecut fuseseră câștigate de un outsider radical cu viziuni mistice, Călin Georgescu, dar rezultatul a fost anulat din cauza acuzațiilor de fraudă electorală și ingerințe rusești, amintește BBC.
Cum niciun candidat nu se apropie de pragul de 50%+1, este așteptat un tur secund între primii doi clasați, programat pentru 18 mai.
După închiderea urnelor, George Simion le-a mulțumit celor care l-au votat. „A fost un act de curaj, încredere și solidaritate”, a spus el într-un mesaj înregistrat.
În februarie, vicepreședintele SUA, JD Vance, a criticat dur România pentru anularea alegerilor, provocând un adevărat cutremur politic într-o clasă politică românească profund legată de parteneriatul cu SUA. Totuși, Călin Georgescu a fost exclus din reluarea alegerilor.
„Această alegere nu este despre un candidat sau altul, ci despre fiecare român care a fost mințit, ignorat, umilit și care încă are puterea să creadă și să-și apere identitatea și drepturile”, a scris George Simion, vineri, pe X.
Rezultatul este așteptat cu nervozitate în capitalele europene, la Washington, la Kiev și la Moscova.
România este un coridor logistic strategic pentru transportul de arme și muniție către Ucraina. Țara găzduiește un scut american antirachetă la Deveselu și trei baze aeriene majore, de unde NATO execută misiuni de poliție aeriană până la granițele Ucrainei și Moldovei, dar și peste Marea Neagră.
Ucraina exportă 70% din cereale pe ruta Mării Negre, prin apele teritoriale ale României, spre Istanbul.
Marina României desfășoară operațiuni de deminare, iar forțele aeriene române antrenează piloți ucraineni pe avioane F-16. Administrația Trump reevaluează angajamentul față de România — acordul de eliminare a vizelor a fost anulat brusc chiar înainte de alegeri.
„Uitați de orice ajutor pentru Ucraina dacă Simion devine președinte”, avertizează George Scutaru, expert în securitate la New Strategy Center, București. În calitate de șef al Consiliului Suprem de Apărare a Țării, președintele poate bloca orice decizie majoră și influențează direct politica de securitate. Cu toate acestea, George Scutaru se declară „prudent optimist” că unul dintre centriști va câștiga turul doi.
Nemulțumirea publicului față de sprijinul financiar acordat refugiaților ucraineni a fost o temă centrală în campania lui Simion, deși acesta neagă că ar fi prorus.
Într-o după-amiază toridă de mai, mulțimi de vizitatori se plimbă prin grădinile Palatului Cotroceni, reședința prezidențială din vestul Bucureștiului. Decizia președintelui interimar Ilie Bolojan de a deschide publicului palatul și grădinile se bucură de mare popularitate, comentează BBC.
Sub castanii seculari înfloriți, aleile sunt decorate cu iriși albi și mov. O fanfară militară defilează printre panseluțe și toporași. Palatul, fostă mănăstire din secolul al XVII-lea, a devenit în secolul al XIX-lea reședința familiei regale române.
„Nu pot să-l văd pe Simion locuind aici…”, spune Ionuț, un scriitor satiric, privind zidurile palatului de lângă o cascadă decorativă. A votat cu Simion în turul I din noiembrie, din furie față de întârzierile constante ale aderării României la spațiul Schengen și față de președintele în exercițiu, Klaus Iohannis.
Dar România a aderat în sfârșit la frontierele terestre ale spațiului Schengen la 1 ianuarie, iar Klaus Iohannis s-a retras din funcție în aceeași lună. „Românii nu mai sunt atât de furioși acum”, crede el. I-a spus fiicei sale că va vota cu Nicușor Dan, dar nu s-a decis definitiv.
Ana, consultant în management, aflată la plimbare cu familia, îl susține și ea pe edilul Capitalei: „Vreau să votez pentru continuitate, dar și pentru schimbare. Continuitate în relația României cu Europa, dar schimbare când vine vorba de corupție. Noi, tinerii, nu ne mai regăsim în partidele vechi” — lucru pe care Dan și Simion îl au în comun.
Mulți români din diaspora – un milion de alegători înregistrați – au votat deja, în special în Spania, Italia, Germania și Marea Britanie. Ei nu apar în sondaje, dar ar putea înclina decisiv balanța, conchide articolul BBC.
Citește și: Rezultate oficiale pentru primul tur de scrutin prezidențial