BBC: România, pe un teren politic complet nou după anularea alegerilor prezidențiale
Procesul electoral va fi reluat de la zero, guvernul urmând să stabilească o dată pentru un nou scrutin
Articol de Gabriela Nae, Publicat: 06 Decembrie 2024, 19:54 • Actualizat: 07 Decembrie 2024, 09:18
Curtea Constituțională a României a anulat rezultatul primului tur al alegerilor prezidențiale, vineri, cu doar câteva zile înainte ca al doilea tur să aibă loc.
Procesul electoral va fi reluat de la zero, guvernul urmând să stabilească o dată pentru un nou scrutin, relatează BBC.
Primul tur a fost câștigat de Călin Georgescu, un personaj aproape necunoscut, extremist de dreapta și sceptic față de NATO, care a l-a lăudat anterior pe Vladimir Putin.
Decizia CCR a venit după declasificarea unor documente de informații care sugerează că suveranistul a beneficiat de o operațiune masivă de influență – desfășurată din străinătate – pentru a influența rezultatul votului.
Premierul în funcție, Marcel Ciolacu, a declarat că decizia Curții de a anula alegerile a fost "singura soluție corectă după declasificarea documentelor, care arată că rezultatul votului românilor a fost distorsionat flagrant ca urmare a intervenției Rusiei".
Judecătorii Curții Constituționale s-au întâlnit vineri dimineață, deși anunțaseră cu o seară înainte că nu vor discuta informații noi privind influențele externe asupra alegerilor până la turul al doilea.
Legea prevede că, în cazul anulării alegerilor, acestea trebuie reluate în a doua duminică după data anulării, ceea ce ar fi însemnat 22 decembrie.
Cu toate acestea, CCR a decis să solicite Guvernului reluarea întregului proces electoral, inclusiv a campaniei electorale.
Săptămâna trecută, CCR a dispus renumărarea voturilor exprimate în primul tur, desfășurat duminica trecută, după acuzații conform cărora platforma de socializare TikTok i-ar fi oferit un „tratament preferențial” câștigătorului surpriză, Călin Georgescu.
Fără partid propriu, candidatul și-a desfășurat campania în principal pe TikTok. Platforma a declarat că este „categoric fals să se afirme că contul său a fost tratat diferit față de alți candidați”.
Călin Georgescu a obținut 23% din voturi, în timp ce Elena Lasconi, candidata opoziției din partea Uniunii Salvați România, a avut 19%, iar Marcel Ciolacu, din partea Partidului Social Democrat, aflat la guvernare, s-a clasat pe locul al treilea.
Elena Lasconi a condamnat decizia CCR, considerând-o „ilegală” și „imorală”, afirmând: „Astăzi este momentul în care statul român a călcat în picioare democrația”.
„Fie că ne place sau nu, din punct de vedere legal și legitim, 9 milioane de cetățeni români, atât din țară, cât și din diaspora, și-au exprimat preferința pentru un anumit candidat. Nu putem ignora voința lor!” a adăugat ea.
Elena Lasconi spera să câștige turul al doilea, programat pentru duminică, dar care a fost acum anulat.
Curtea Constituțională a respins, de asemenea, plângerile depuse de doi dintre candidații învinși, care l-au acuzat pe Călin Georgescu de finanțare ilegală a campaniei.
Săptămâna aceasta, candidatul a negat pentru BBC că ar fi „omul Moscovei”.
Călin Georgescu a afirmat că actualul sistem politic nu poate face față succesului său și încearcă să îl blocheze.
BBC concluzionează că România se află acum pe un teritoriu politic complet nou, iar nimeni nu știe exact ce va urma.