BBC: Un candidat de extremă-dreapta conduce şocant în scrutinul prezidenţial din România
Rezultatul solid al lui Călin Georgescu, care nu are un partid propriu şi și-a făcut campanie în mare parte pe platforma de socializare TikTok, reprezintă cea mai mare surpriză a alegerilor.
Articol de Gabriela Nae, Publicat: 25 Noiembrie 2024, 07:13 • Actualizat: 26 Noiembrie 2024, 09:57
Un candidat de extremă-dreapta a preluat un avans surprinzător în primul tur al alegerilor prezidenţiale din România.
Rezultatul solid al lui Călin Georgescu, care nu are un partid propriu şi și-a făcut campanie în mare parte pe platforma de socializare TikTok, reprezintă cea mai mare surpriză a alegerilor, comentează BBC.
Candidatul prorus ar urma să îl înfrunte pe premierul social-democrat Marcel Ciolacu în finala pentru preşedinţie.
Confruntarea finală este programată pe 8 decembrie.
Opțiunea electorală din turul al doilea va fi o dilemă pentru milioanele de români care au votat pentru alţi candidaţi.
O variantă ar fi să îl susţină pe social-democratul Marcel Ciolacu, o figură a establishmentului care ar continua calea pro-occidentală a României.
Călin Georgescu a promis să pună capăt pentru ceea ce el numeşte "servilism" faţă de Uniunea Europeană şi NATO, în special în ceea ce priveşte sprijinul pentru Ucraina.
Politicianul suveranist este un contestatar al scutului balistic antirachetă al NATO din localitatea Deveselu.
Rezultatul final al acestui tur va fi cunoscut mai târziu, luni, când vor fi numărate voturile din capitala București și din diaspora românească, care este semnificativă.
Campania electorală s-a concentrat în mare parte pe creșterea accentuată a costului vieții, România având cel mai mare procent de persoane expuse riscului de sărăcie din UE.
Eșecul sondajelor de opinie
Sondajele de opinie realizate la ieșirea de la urne, publicate mai devreme, duminică, sugerau că Marcel Ciolacu avea un avans considerabil și proiectau că Elena Lasconi, candidatul de centru-dreapta, ar ocupa locul al doilea.
Totuși, numărătoarea actuală o plasează pe președinta USR pe locul al treilea, cu 18%, iar un alt naționalist, George Simion, pe locul al patrulea.
Deși președintele României are un rol în mare parte simbolic, acesta exercită o influență considerabilă în diverse domenii, precum politica externă.
Prezența la vot a fost de 51%, similară cu cea de acum 5 ani.