BELGRAD: Miting al susținătorilor președintelui Vučić
Participarea a fost semnificativ mai redusă față de uriașul protest antiguvernamental de luna trecută.

Articol de Matei Pavel, Publicat: 13 Aprilie 2025, 09:19 • Actualizat: 13 Aprilie 2025, 09:28
Zeci de mii de susținători ai președintelui sârb Aleksandar Vučić au participat la un miting organizat din capitala Belgrad, sâmbătă, după luni de neliniște în întreaga țară.
O organizație de monitorizare a estimat că aproximativ 55.000 de persoane s-au adunat în fața Adunării Naționale.
Deși unii simpatizanți ai președintelui au venit din țările vecine, participarea a fost semnificativ mai redusă față de uriașul protest antiguvernamental de luna trecută, notează BBC.
Proteste regulate au avut loc în Serbia începând din noiembrie, după prăbușirea unui acoperiș al gării din orașul Novi Sad. Tragedia soldată cu 15 morți a declanșat un val de furie publică.
Mulți sârbi au pus incidentul pe seama corupției și a lucrărilor făcute de mântuială sub conducerea Partidului Progresist al lui Aleksandar Vučić.
Tragedia de la Novi Sad, scânteia unei mișcări antiguvernamentale
Liderul sârb a promovat mitingul de sâmbătă ca fiind lansarea unei „Mișcări pentru Popor și Stat”, care ar urma să „salveze” Serbia de forțele care încearcă să o „distrugă”.
În discursul său de la eveniment, Aleksandar Vučić le-a cerut procurorilor să acționeze pentru a restabili ordinea și pacea.
Președintele a susținut că protestele conduse de studenți amenință pacea și stabilitatea Serbiei, acuzând participanții că sunt plătiți de „servicii de informații străine”.
„Anumite puteri străine nu pot suporta să vadă o Serbie liberă, independentă și suverană”, a declarat el, fără a specifica la ce „puteri” se referă.
Aleksandar Vučić a criticat și postul național de televiziune RTS, pe care l-a descris drept „participant-cheie” într-o tentativă de „revoluție colorată”.
"Corupția ucide"
Susținătorii președintelui și ai guvernului său au rămas în centrul Belgradului până sâmbătă seara târziu.
După incidentul de la Novi Sad din noiembrie, unii au acuzat Partidul Progresist – aflat la guvernare de peste un deceniu – pentru cele întâmplate, mai ales că Aleksandar Vučić s-a asociat personal cu renovarea gării respective.
Obiectivul feroviar fusese prezentat drept o piesă centrală a unui proiect de infrastructură emblematic al guvernului – linia de tren de mare viteză între Belgrad și Budapesta, capitala Ungariei.
Protestele declanșate de tragedie au avut ca slogan „corupția ucide”.
Manifestanții au acuzat că procedurile netransparente de achiziții publice pentru proiectele de infrastructură au îmbogățit câțiva contractori favorizați, punând însă în pericol siguranța publică.
În ciuda mai multor demisii – și a insistenței lui Aleksandar Vučić că nu va pleca din funcție – protestele au luat amploare.
Luna trecută, sute de mii de oameni au invadat capitala Serbiei.
Un observator independent a estimat participarea la 325.000 de persoane – dacă nu chiar mai multe – ceea ce ar face ca acel protest să fi fost cel mai mare din istoria Serbiei.
Citește și: Spital din Gaza, lovit de un atac israelian