Bilanț IGSU după episodul de ninsori și viscol din weekend: 177 de localităţi din 22 judeţe, afectate
Autoritățile implicate în gestionarea situaţiilor generate de vremea rea au intervenit pentru deblocarea a 666 autovehicule înzăpezite și degajarea a peste 500 de copaci.
Publicat: 27 Noiembrie 2023, 09:33 • Actualizat: 27 Noiembrie 2023, 12:47
Viscolul și ninsorile abundente au afectat, în weekend, 177 de localităţi din 22 judeţe (Alba, Argeș, Bacău, Brașov, Brăila, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Gorj, Galați, Hunedoara, Ialomița, Mehedinți, Prahova, Sisbiu, Tulcea, Vaslui, Vâlcea, Vrancea) şi în municipiul Bucureşti, anunță Inspectoratul General pentru Situaţii de Urgenţă.
Autoritățile implicate în gestionarea situaţiilor generate de vremea rea au intervenit pentru deblocarea a 666 autovehicule înzăpezite, degajarea a 543 de copaci şi 3 stâlpi de electricitate prăbuşiţi pe carosabil. În urma acestor evenimente, 12 imobile şi 58 de autovehicule au fost avariate.
Din punct de vedere al alimentării cu energie electrică, luni dimineaţă se înregistrau avarii în 279 localităţi din 11 judeţe (Argeș, Bacău, Brăila, Buzău, Călărași, Constanța, Galați, Ialomița, Teleorman, Tulcea şi Vrancea), însumând un număr de aproximativ 190.000 de consumatori finali nealimentaţi. La acest moment, echipe specializate ale distribuitorilor de energie electrică intervin pentru remedierea situaţiilor semnalate.
Mai multe tronsoane de drumuri naţionale erau închise din cauza condiţiilor meteorologice nefavorabile (situaţia actualizată poate fi regăsită online). Pentru remedierea acestor situaţii, echipaje de deszăpezire acţionează constant cu utilaje şi material antiderapant în judeţele Bacău, Brăila, Constanţa, Galaţi, Tulcea şi Vaslui.
Pentru optimizarea misiunilor de răspuns, în zonele afectate de vremea severă, au fost luate următoarele măsuri:
- menţinerea în stare de operativitate a tuturor categoriilor de mijloace şi echipamente, pentru asigurarea acţiunilor de răspuns, astfel încât, la ordin, manevra de forţe şi mijloace să se realizeze în cel mai scurt timp
- asigurarea permanenţei la nivelul autorităţilor locale din zonele aflate sub incidenţa codurilor de vreme rea
- activarea Grupei operative şi a Centrelor Judeţene de Coordonare şi Conducere a Intervenţiei în 22 judeţe aflate sub avertizare cod roşu şi portocaliu (Alba, Argeș, Bacău, Brașov, Brăila, Buzău, Călărași, Caraș-Severin, Constanța, Covasna, Dâmbovița, Galați, Gorj, Hunedoara, Ialomița, Mehedinți, Prahova, Sibiu, Tulcea, Vâlcea, Vrancea şi Vaslui)
Pentru gestionarea situaţiilor de urgenţă cauzate de manifestarea fenomenelor meteo periculoase în zonele vizate de vremea nefavorabilă, forţe ale Ministerului Afacerilor Interne (pompieri, poliţişti, jandarmi), precum şi personal specializat din cadrul Administraţiei Drumurilor se află în teren pentru remedierea situaţiilor apărute.
Informaţii despre modul de comportare în cazul producerii unor situaţii de urgenţă pot fi obţinute prin accesarea platformei naţionale de pregătire în situaţii de urgenţă Fii pregătit şi aplicaţia de mobil DSU care poate fi descărcată gratuit.
Episodul de vreme severă din weekend a fost provocat de un ciclon care s-a abătut asupra Mării Negre, a declarat meteorologul Alexandra Roșioară pentru Radio România Actualități. Frontul atmosferic a adus precipitații și vânt puternic. Pentru începutul lunii decembrie vremea se va îmbunătăți, iar temperatura maximă va ajunge la 15 grade.
"Începutul de lună va fi cu temperaturi destul de ridicate, mai ridicate decât ar trebui să avem în mod normal la începutul lunii decembrie, cam între 10 și 15 grade, maximă, chiar pe 1 decembrie 15 grade sunt așteptate în acest moment la București. Dar toate aceste lucruri se pot schimba, după cum am văzut”, a spus Alexandra Roșioară.