Bogdan Ivănel, Code for Romania: Internetul, de foarte multe ori, prostește | VIDEO
Fondatorul Code for Romania, Bodgan Ivănel, a vorbit la Serviciul de noapte, despre necesitatea educației și a gândirii critice în folosirea platformelor sociale și despre cum putem utiliza tehnologia pentru a consolida valorile democratice.
Articol de Matei Pavel, Publicat: 13 Decembrie 2024, 22:13 • Actualizat: 14 Decembrie 2024, 08:12
Experții le recomandă internauților mai multă prudență și gândire critică atunci când aleg rețelele sociale pentru informare.
Timpul petrecut pe Facebook și Tiktok este în continuă creștere, fără să le înțelegem algoritmii de funcționare.
De aceea, atât cetățenii, cât și instituțiile statului ar trebui să solicite transparență din partea acestor platforme.
“Tehnologia e un instrument, ea are puterea pe care noi o dăm și este foarte important, mai ales în momentul ăsta în care tehnologia, din multe puncte de vedere, pare că scapă de sub control sau nu este sub controlul celor buni, să vrem și să cerem control asupra acestei tehnologii. Ne uităm la Facebook, la Tiktok, ne uităm la toate aceste platforme, dar nu știm exact cum funcționează, nu știm care sunt algoritmii din spate. Și este total valid din partea noastră, ca cetățeni, din partea unui guvern, să ceară acestor platforme să fie transparente”, a spus fondatorul platformei Code for Romania, Bogdan Ivănel, într-un interviu pentru Radio România Actualități.
Este necesar să conștientizăm că folosirea platformelor sociale creează dependență și că pasul următor este să intrăm într-o zonă de maturizare în ceea ce privește folosirea internetului.
“Din păcate, în această epocă, aș spune de adolescență a internetului, am folosit internetul și noile tehnologii în fel și chip și, de foarte multe ori, prostește. Cred că trebuie să intrăm într-o zonă de maturizare a ceea ce înseamnă internetul și noile tehnologii și, pentru asta, trebuie să ieșim dintr-o zonă în care aceste tehnologii sunt făcute doar pentru comercializare, doar pentru a câștiga bani, pentru a crea dependență. Și cu cât ele creează mai multă dependență, cu atât cei care le dețin câștigă mai mulți bani din ele. Haideți să intrăm într-o zonă așa cum este cea pe care o propunem noi, în care tehnologia este folosită și în sprijinul societății”, a adăugat Bogdan Ivănel.
Este ușor să cădem victime ale tehnologiilor, fără să ne dăm seama, dacă nu înțelegem cum funcționează.
Sunt necesare atât autoeducație, cât și reglementarea domeniului din partea autorităților.
“Toată perioada din 2000, de când a început boom-ul internetului și până în zilele noastre, a fost lipsită de reglementare. Cred că avem nevoie să punem niște reguli. Și marele pericol în următorii ani, pe lângă toate pericolele pe care le avem, războaie la graniță, o politică globală tot mai complexă, avem și acest pericol: că avem politicieni în fruntea acestor țări și în Parlament care nu înțeleg destul tehnologia încât să știe ce să facă și cum să răspundă. Poate ne uităm când votăm data viitoare, dacă oamenii pe care îi votăm sunt capabili să înțeleagă aceste pericole și aceste oportunități, să folosească oportunitățile să ne protejeze de pericol”, a punctat Bogdan Ivănel în emisiunea Serviciul de noapte cu Maria Țoghină.
Societatea românească nu are anticorpi împotriva efectelor negative ale tehnologiei
Pentru a ne putea feri de pericolele viitoare, cheia este construirea unor instituții puternice, capabile să contracareze efectele negative ale noilor tehnologii asupra societății.
“Libertatea, democrația, pacea, toate aceste lucruri sunt foarte fragile. Poate să ni se pară că le-am câștigat și că le-am câștigat pentru totdeauna. Lumea se dezvoltă în jurul nostru, lucrurile, magazinele par tot mai frumoase, decorațiunile de Crăciun ne iau ochii. Dar să nu uităm că, în spatele acestor lucruri, societățile se prăbușesc foarte ușor, atunci când nu au anticorpii necesari. Și, din păcate, România are tot mai puțini anticorpi. Anticorpii pot să vină din zone instituționale și, din păcate, nu avem instituții puternice, eficiente, instituții profesionale. Asta ne arată și ultimele săptămâni, aceste bâlbe pe care le vedem din toate zonele instituționale ale României și, din păcate, nu avem nici la nivelul societății largi, anticorpii pentru a ne proteja de aceste lucruri”, a avertizat Bogdan Ivănel.
Educația tinerelor generații este esențială pentru folosirea cu maturitate și responsbilitate a noilor tehnologii.
“Există și aceste utilizări imature ale tehnologiei care nu vor dispărea peste noapte, ci trebuie fiecare să avem ceva mai multă responsabilitate în a le utiliza și responsabilitate în a explica cu calm noi generații, fără a-i judeca că nu totul este în ecranul acelui telefon mobil. Cred că avem nevoie de o reformă fundamentală a modului în care se desfășoară educația preuniversitară în România”, consideră expertul.
Code for Romania este organizație care se susține din donații și pentru care lucrează peste 3.000 de voluntari. Între altele, pune la dispoziție gratuit o soluție digitală de dezvoltare de site-uri pentru școlile publice.
Citește și: Noi dezinformări, descoperite de MApN în mediul online