Călin Georgescu, în fața secției unde urma să voteze: Democrația a fost anulată prin decizia CCR (Reuters)
Vineri, CCR a anulat alegerile prezidențiale în urma unor acuzații de interferență rusă. Curtea a hotărât ca întregul proces, care ar fi trebuit să se încheie în acest weekend, să fie reluat.
Articol de Gabriela Nae, Publicat: 08 Decembrie 2024, 14:06 • Actualizat: 08 Decembrie 2024, 22:52
Aflat în centrul scandalului care a dus la anularea alegerilor prezidențiale din România, extremistul de dreapta Călin Georgescu s-a prezentat la secția unde ar fi trebuit să voteze duminică, declarând că decizia Curții Constituționale este "fatală" pentru democrație.
Vineri, CCR a anulat alegerile prezidențiale în urma unor acuzații de interferență rusă. Curtea a hotărât ca întregul proces, care ar fi trebuit să se încheie în acest weekend, să fie reluat.
Moscova a neagat orice implicare în acest proces electoral.
Reuters notează că turul al doilea ar fi trebuit să îi opună pe prorusul Călin Georgescu, care a obținut cele mai multe voturi în primul tur, și pe Elena Lasconi, primărița proeuropeană a micului oraș Câmpulung Muscel.
Duminică dimineață, Călin Georgescu a fost întâmpinat de o mulțime de susținători și jurnaliști la școala unde ar fi trebuit să voteze.
„Vom continua în mod democratic”, a declarat suveranistul, vorbind în limba engleză. „Cer foarte clar pace, pentru toate lucrurile pe care trebuie să le recuperăm, pentru democrația noastră, deoarece democrația a fost anulată prin decizia Curții [Constituționale]”.
Susținător al lui Călin Georgescu, Sorin Scuratovschi a declarat că hotărârea Curții a fost „total incorectă” și „un atac la adresa democrației”.
Între timp, într-o scrisoare datată 7 decembrie și publicată sâmbătă seară pe platforma de socializare X, Elena Lasconi i-a scris președintelui ales al Statelor Unite, Donald Trump, exprimându-și temerea că democrația este în pericol.
„În ultimii 35 de ani am avut democrație, dar guvernul și politicienii corupți au eșuat să livreze rezultate pentru poporul român,” a scris ea. „Mă tem că mai avem 15 ani – poate mai puțin – până să ajungem unde nimeni nu dorește: dictatură.”
Potrivit Reuters, o victorie a lui Călin Georgescu ar fi subminat politica prooccidentală a României, membră a UE și NATO, apropiind țara de statele din Europa Centrală și de Est cu lideri populiști prietenoși cu Rusia, precum Ungaria, Slovacia și Austria.
Suveranistul dorește să pună capăt sprijinului României pentru Ucraina, în contextul în care apărarea acesteia împotriva invaziei Rusiei va intra, în februarie, în al patrulea an.
În timp ce Georgescu și Lasconi au criticat decizia de anulare a alegerilor, premierul Marcel Ciolacu a susținut această măsură vineri, numind-o „singura soluție corectă”.
Favorit al sondajelor înainte de scrutin, social-democratul a ratat calificarea în turul secund, acuzând că a fost victima influenței ruse asupra electoratului.
Citește și: Arme şi sume de bani, descoperite în mașina unui apropiat al lui Călin Georgescu