Casa Albă lasă Universitatea Harvard fără subvenţii de peste 2 miliarde de dolari
Conducerea instituției de învățământ superior a refuzat să se conformeze cerinţelor Casei Albe.

Articol de Matei Pavel, Publicat: 15 Aprilie 2025, 06:24 • Actualizat: 15 Aprilie 2025, 06:35
Administraţia Statelor Unite ale Americii a anunţat, luni, blocarea unor subvenţii de 2,2 miliarde de dolari pentru Universitatea Harvard, una dintre cele mai prestigioase universităţi din lume.
Conducerea instituției de învățământ superior a refuzat să se conformeze cerinţelor Casei Albe, scrie AFP.
Ca şi alte universităţi americane, Harvard a fost scena unei mobilizări studenţeşti împotriva războiului purtat de Israel în Fâşia Gaza, ceea ce l-a nemulțumi pe Donald Trump după revenirea la putere.
"Forţa de lucru comună pentru combaterea antisemitismului anunţă îngheţarea a 2,2 miliarde de dolari de subvenţii multianuale", detaliază un comunicat al Departamentului american al Educaţiei, precum şi cea a "contractelor multianuale în valoare de 60 de milioane de dolari".
"Perturbarea procesului de învăţare care a lovit campusurile în ultimii ani este inacceptabilă. Hărţuirea studenţilor evrei este intolerabilă. (...) Este timpul ca universităţile de elită să ia problema în serios şi să se angajeze să facă schimbări semnificative dacă doresc să beneficieze în continuare de sprijinul contribuabililor", se mai arată în comunicat.
Guvernul american a anunţat la sfârşitul lui martie că ia în considerare să priveze prestigioasa universitate de aproximativ 9 miliarde de dolari de subvenţii federale în urma unei "evaluări complete", acuzând-o că a permis "antisemitismului" să înflorească în campusul său.
La începutul lunii aprilie, executivul de la Washington a transmis mai multe cereri conducerii universităţii, în special încetarea programelor 'DEI' (diversitate, echitate şi incluziune) şi modificarea programelor care "alimentează hărţuirea antisemită", potrivit unei scrisori publicate de Washington Post.
Într-o scrisoare adresată studenţilor şi profesorilor, preşedintele universităţii, Alan Garber, a asigurat, luni, că Harvard "nu va abdica de la independenţa sa sau de la drepturile sale garantate de Constituţie".
"Niciun guvern, indiferent de ce partid este la putere, nu trebuie să dicteze universităţilor private ce trebuie să predea, pe cine se pot înscrie şi angaja sau pe ce subiecte pot efectua cercetări", a scris el.
Administraţia Trump a cerut în special un "audit" al opiniilor studenţilor şi profesorilor de la Harvard, la care instituţia a răspuns într-o scrisoare semnată de avocaţii săi: "Harvard nu este pregătit să accepte cereri care depăşesc autoritatea legitimă a acestei administraţii sau a oricărei alte administraţii".
În opinia lor, cererile administraţiei sunt "incompatibile cu Primul Amendament" şi "încalcă libertăţile academice garantate de mult de Curtea Supremă".
Primul Amendament al Constituţiei americane garantează libertăţile fundamentale, în special libertatea de exprimare.
Subvenţiile federale reprezintă 11% din veniturile Harvard, dintr-un buget anual de 6,4 miliarde de dolari, potrivit datelor publicate de universitatea privată situată la Cambridge, lângă Boston, în nord-estul Statelor Unite.
Citește și: Legea împotriva schemelor imobiliare, adoptată de Senatul