Cătălin Predoiu, interimar la șefia PNL
Ilie Bolojan s-a autosuspendat de la conducerea formațiunii pentru a asigura interimatul funcției de președinte al țării.

Articol de Matei Pavel, Publicat: 11 Februarie 2025, 21:15 • Actualizat: 11 Februarie 2025, 21:48
Cătălin Predoiu va asigura interimatul la șefia Partidului Național Liberal, au decis colegii săi, marți seară, în ședința Biroului Politic Național al formațiunii.
Decizia vine după ce Ilie Bolojan s-a autosuspendat din această funcție pentru ca, de miercuri, să asigure interimatul după demisia președintelui Klaus Iohannis.
Totodată, Mircea Abrudean va ocupa funcția de președinte interimar al Senatului, notează Radio România Actualități.
"Sunt pregătit ca începând de mâine (miercuri - n.red), să exercit această poziţie onorantă la Cotroceni, încercând ca prin atitudinea pe care o voi avea să-i respect pe cetăţenii României, să fac acest lucru cu decenţă, să susţin stabilitatea ţării noastre”, a spus, marţi, Ilie Bolojan.
Politicianul liberal va încerca să garanteze partenerilor internaţionali că România este o ţară de încredere.
Într-un gest fără precedent pentru istoria republicană a României, Klaus Iohannis a anunțat că demisionează, luni, în contextul în care era amenințat cu suspendarea în Parlament.
„Pentru a scuti România şi pe cetăţenii români de această criză, de această evoluţie negativă, demisionez din funcţia de preşedinte al României. Voi pleca din funcţie poimâine, pe 12 februarie”, a precizat Klaus Iohannis, luni, într-o conferinţă de presă susţinută la Palatul Cotroceni.
Klaus Iohannis a precizat că procedura de suspendare este un demers „inutil”, „nefondat” și „păgubos”.
„Este un demers inutil pentru că, oricum, peste puţine luni plec din funcţie, după alegerea noului preşedinte. Este un demers nefondat, pentru că niciodată nu am încălcat Constituţia. Şi este un demers păgubos, pentru că de aici toată lumea pierde, nimeni nu câştigă. Peste puţine zile, în Parlamentul României se va vota suspendarea mea şi România va intra în criză, pentru că se declanşează referendumul de demitere a preşedintelui. Acest întreg demers va avea efecte în plan intern şi va avea efecte, din păcate, şi în plan extern”, a mai spus Klaus Iohannis.
El a menţionat că în plan intern, referendumul va fi unul „eminamente negativ'” deoarece societatea va fi divizată.
„Unii vor fi de acord, alţii nu vor fi de acord. Toată discuţia va fi una axată doar pe negativ. Întreaga societate va fi bulversată. Nu se va mai discuta despre alegerile prezidenţiale care vor veni. Nu se va discuta despre cum va merge România mai departe. Candidaţii nici măcar nu vor putea să îşi prezinte ideile în acest amalgam negativ. În plan extern, efectele vor fi de durată şi foarte negative.
Nu va înţelege absolut nimeni dintre partenerii noştri de ce România îşi demite preşedintele, după ce de fapt a început deja procedura pentru alegerea noului preşedinte. Nu va înţelege absolut nimeni ce rost are un astfel de demers, când preşedintele în funcţie va pleca oricum. Mai pe româneşte, vom fi efectiv de râsul lumii”, a mai spus Klaus Iohannis.
Moțiunea împotriva guvernului de coaliție, umătorul test politic
La câteva ore după demisia lui Klaus Iohannis din funcția de președinte al țării, liderul Alianței pentru Unirea Românilor a amenințat guvernul de coaliție cu o moțiune de cenzură.
„Depunem, săptămâna viitoare, o moțiune de cenzură și așteptăm aceeași reacție decentă din partea premierului Marcel Ciolacu – să plece”, a afirmat, luni seară, George Simion.
Șeful AUR a precizat că moțiunea de cenzură va fi semnată de parlamentarii săi, împreună cu senatorii și deputații „de bun simț din Opoziție” care doresc să li se alăture.
”PNL va apăra în mod democratic, prin mijloace democratice, prin vot în Parlament, Guvernul României, guvern din care face parte, iar strategia cu privire la abordarea acestei moţiuni va fi discutată şi stabilită în coaliţie, alături şi împreună cu partenerii noştri de coaliţie”, a declarat Cătălin Predoiu, convins că nu vor exista trădări printre colegii săi de partid.
"Indiferent de opinii politice, onoarea este onoare şi înţelegerea politică este înţelegere politică. Noi vom fi un pilon stabil al acestei coaliţii de guvernare şi vom fi un partener loial", a spus liderul interimar al PNL, care este ministru al Internelor în executivul condus de Marcel Ciolacu.