Catolicii se roagă pentru însănătoșirea Papei, marcând cei 12 ani de pontificat
Ales la cârma Bisericii Catolice la 13 martie 2013, argentinianul iezuit este internat de aproape o lună la spitalul Gemelli din Roma.

Articol de Matei Pavel, Publicat: 13 Martie 2025, 10:14 • Actualizat: 13 Martie 2025, 10:25
Catolicii din întreaga lume marchează cea de-a 12-a aniversare a pontificatului lui Francisc, joi, prin rugăciuni pentru însănătoșirea sa.
Ales la cârma Bisericii Catolice la 13 martie 2013, argentinianul iezuit este internat de aproape o lună la spitalul Gemelli din Roma.
Papa este tratat pentru pneumonie dublă și alte infecții și a suferit mai multe crize respiratorii, ceea ce au stârnit îngrijorări, relatează BBC.
Cele mai recente buletine medicale de la Vatican indică faptul că, la vârsta de 88 de ani, starea sa este stabilă, iar o radiografie pulmonară recentă a confirmat „îmbunătățiri” ale sănătății sale.
Cu toate acestea, medicii avertizează că situația sa rămâne complexă și că are nevoie de tratament suplimentar în spital.
La acest moment, nu este clar când el va putea fi externat.
„Starea clinică a Sfântului Părinte a rămas stabilă, în contextul unui tablou medical general complex”, se arată într-un comunicat publicat de Vatican News.
Francisc nu a mai fost văzut în public de la internare și nu au fost publicate fotografii recente cu el.
Totuși, la începutul acestei luni, un mesaj audio al său a fost transmis de Vatican. Vocea sa, slabă și gâfâită, le mulțumea credincioșilor pentru rugăciunile rostite în cadrul Rozariului pentru sănătatea sa.
În ultimele zile, Papa a participat prin videoconferință la exercițiile spirituale de rugăciune și meditație organizate la Vatican, fără a apărea însă în imagini.
Într-o schimbare față de tradiție, Sfântul Scaun oferă actualizări zilnice despre starea sa, la cererea expresă a Papei.
Francisc primește terapie cu oxigen non-invaziv, administrată prin canule nazale în timpul zilei și prin mască pe timpul nopții.
Aniversare a pontificatului, pe patul de spital
Boala sa a influențat și modul în care catolicii marchează sărbătorirea celor 12 ani de pontificat.
Cardinalul Michael Czerny, un oficial de rang înalt al Vaticanului și apropiat al Papei, a descris acest moment drept „un motiv de recunoștință”.
„Anul acesta, boala sa ne face și mai recunoscători lui Dumnezeu… și ne îndeamnă să ne intensificăm rugăciunile pentru însănătoșirea sa deplină”, a spus cardinalul.
Născut Jorge Mario Bergoglio, Francisc este primul papă originar din Americi.
În Argentina, țara sa natală, bisericile vor organiza slujbe speciale de mulțumire, care vor include și rugăciuni pentru sănătatea sa.
„Situația în care se află Sfântul Părinte, atât de bolnav, este o îngrijorare foarte mare în acest moment. Ne rugăm pentru ca el să se însănătoșească pe deplin”, declară pentru BBC părintele Claudio, aflat în vizită în Piața Sfântul Petru din Angola.
Arianna, o studentă din Piacenza (Italia) a spus că este „foarte fericită” că Papa dă semne de însănătoșire: „Am fost foarte îngrijorată când am auzit că este bolnav, pentru că este o figură foarte importantă pentru toată lumea”, a mărturisit tânăra.
Cunoscut pentru ritmul său intens de muncă, Papa va avea probabil un drum lung spre recuperare.
Au existat speculații că ar putea alege să urmeze exemplul predecesorului său, Benedict al XVI-lea, și să renunțe la pontificat. Totuși, apropiații și biografii săi insistă că Francisc nu are astfel de intenții.
Vaticanul, magnet pentru catolici din întreaga lume în 2025
Anul 2025 este unul sfânt în calendarul catolic, iar Vaticanul se pregătește să primească 32 de milioane de pelerini.
Papa Francisc plănuiește, de asemenea, cel puțin o călătorie în străinătate – în Turcia, pentru celebrarea a 1.700 de ani de la un important conciliu creștin desfășurat în vechea Niceea.
În ciuda sănătății fragile, și-a continuat activitatea din spital.
„La mulți ani, Papa Francisc”, a scris jurnalistul italian Andrea Tornielli pe Vatican News.
„Privim cu afecțiune și speranță spre ferestrele etajului al 10-lea al Spitalului Gemelli. Îți mulțumim pentru acea voce încă firavă care s-a unit cu Rozariul în Piața Sfântul Petru în ultimele zile – o voce fragilă care continuă să implore pace, nu război, dialog, nu opresiune, compasiune, nu indiferență”, a adăugat el.
„Avem încă atât de mare nevoie de vocea ta”, a conchis jurnalistul.
Citește și: Embolizare arterială tiroidiană, în premieră medicală națională la Spitalul Universitar de Urgenţă Bucureşti