Cele mai intense lovituri israeliane asupra Libanului din ultimele luni
Armata statului evreu susține că a bombardat zeci de lansatoare de rachete și un centru de comandă aparținând Hezbollah, gruparea militantă și politică susținută de Iran.

Articol de Matei Pavel, Publicat: 22 Martie 2025, 19:28 • Actualizat: 22 Martie 2025, 19:50
Israelul a efectuat cele mai intense lovituri aeriene asupra Libanului din ultimele aproape 4 luni, ca răspuns la unele rachete lansate asupra teritoriului statului evreu pentru prima dată de la intrarea în vigoare a unui armistițiu în noiembrie.
Armata statului evreu susține că a bombardat zeci de lansatoare de rachete și un centru de comandă aparținând Hezbollah, gruparea militantă și politică susținută de Iran.
Ministerul Sănătății din Liban a anunțat că două persoane, inclusiv un copil, au fost ucise și alte opt au fost rănite în urma atacurilor, relatează BBC.
Mai multe grupări armate activează în Liban, inclusiv Hezbollah și facțiuni palestiniene, însă niciuna nu și-a asumat responsabilitatea pentru atacul cu rachete.
Hezbollah, cea mai puternică dintre aceste grupări, a precizat că nu a fost implicată și că rămâne angajată față de încetarea focului.
Atacul de sâmbătă a avut loc la câteva zile după ce Israelul și-a intensificat ofensiva împotriva Hamas, aliatul Hezbollah, în Fâșia Gaza.
Armata israeliană a anunțat că a interceptat trei rachete în orașul Metula, din nordul Israelului, și că nu au fost raportate victime.
La rândul său, armata libaneză a declarat că a dezamorsat „trei lansatoare de rachete primitive” în sudul țării, iar ministrul libanez al apărării a anunțat deschiderea unei anchete asupra atacului.
Cel mai grav episod de violență de la armistițiu
Aceasta este cea mai gravă escaladare a violenței de la intrarea în vigoare a armistițiului fragil, intermediat de SUA și Franța, care a pus capăt unui conflict de peste un an între Israel și Hezbollah.
Conform acordului, armata libaneză ar fi trebuit să desfășoare mii de soldați suplimentari în sudul țării pentru a preveni atacurile grupărilor armate asupra Israelului.
Hezbollah trebuia să își retragă luptătorii și armele, iar armata israeliană urma să se retragă din pozițiile ocupate în timpul războiului.
Cu toate acestea, israelienii au continuat aproape zilnic atacurile aeriene asupra a ceea ce numește ținte Hezbollah și a indicat că va continua să atace pentru a împiedica gruparea să se reînarmeze.
În prezent, armata israeliană încă ocupă cinci poziții din sudul Libanului, ceea ce guvernul de la Beirut consideră o încălcare a suveranității sale și a acordului de încetare a focului.
Israelul susține că armata libaneză nu s-a desfășurat complet în acele zone și că este necesar să rămână acolo pentru a garanta securitatea comunităților sale de frontieră.
Provocările armatei libaneze și reacțiile liderilor politici
Atacul de sâmbătă este o nouă dovadă a dificultăților cu care se confruntă armata libaneză în încercarea de a prelua controlul asupra sudului țării, unde Hezbollah a avut în mod tradițional o prezență și un sprijin puternic.
Președintele Libanului, Joseph Aoun, care a preluat funcția în ianuarie, a declarat că doar statul ar trebui să dețină arme în țară, într-o aparentă referire la arsenalul Hezbollah.
Sâmbătă, el a condamnat „încercările de a atrage Libanul într-un ciclu de violență”, în timp ce premierul Nawaf Salam a avertizat că escaladarea „riscă să împingă țara într-un alt război”.
Forța ONU de menținere a păcii în Liban, UNIFIL, a transmis că este „alarmată de posibila escaladare a violenței” și a îndemnat atât Israelul, cât și Libanul să „respecte angajamentele asumate”.
Hezbollah, sub presiunea dezarmării
Hezbollah a suferit pierderi semnificative în conflictul cu Israelul. Mlți dintre liderii săi au fost asasinați, sute de combatanți au fost uciși și o mare parte din arsenalul său a fost distrus.
Gruparea se confruntă cu provocarea uriașă de a oferi sprijin financiar comunităților sale afectate de război, dar și cu presiunea adversarilor săi pentru a se dezarma.
Partenerii internaționali ai Libanului afirmă că vor ajuta țara doar dacă guvernul va lua măsuri pentru a limita influența Hezbollah, cea mai puternică grupare din Liban.
Militanții acesteia și-au început campania militară împotriva Israelului la o zi după atacurile Hamas asupra sudului Israelului, la 7 octombrie 2023, declarând că acționează în solidaritate cu palestinienii din Fâșia Gaza.
Conflictul de lungă durată s-a intensificat rapid și a condus la o amplă campanie aeriană israeliană în Liban și la o invazie terestră în sudul țării.
Ofensiva a provocat moartea a aproximativ 4.000 de persoane în Liban – inclusiv numeroși civili – și a forțat strămutarea a peste 1,2 milioane de locuitori.
Obiectivul declarat al Israelului în acest război a fost de a permite reîntoarcerea celor aproximativ 60.000 de locuitori strămutați din comunitățile din nordul țării și de a elimina prezența Hezbollah de la graniță.
Citește și: Sute de arestări după a treia noapte de proteste antiguvernamentale în Turcia