CHIȘINĂU: Nicu Popescu demisionează de la șefia Ministerului de Externe
Sub mandatul de șef al diplomației deținut de Nicu Popescu, Republica Moldova a obținut statul de candidat pentru aderarea la UE.
Publicat: 24 Ianuarie 2024, 10:15 • Actualizat: 24 Ianuarie 2024, 10:22
Nicu Popescu și-a anunțat, miercuri, demisia din funcțiile de viceprim-ministru și de ministrul al Afacerilor Externe, relatează Radio Chișinău.
„Cu un amalgam de sentimente doresc să vă anunț că am luat decizia de a-mi depune mandatul de viceprim-ministru și ministru de Externe. (...). Am îndeplinit cu succes obiectivele de politică externă stabilite la numirea în funcție și, la această etapă, am nevoie de o pauză”, a declarat Nicu Popescu.
Înainte de a fi ministru, Nicu Popescu a fost cercetător la Centrul pentru Studii Politice Europene de la Bruxelles, apoi analist și director de program la Consiliul European pentru Relații Externe (ECFR), analist la Institutul pentru Studii de Securitate al Uniunii Europene (agenție a Uniunii Europene) și consilier de politică externă și integrare europeană la cabinetul premierului Republicii Moldova.
În iunie 2022, sub mandatul de șef al diplomației deținut de Nicu Popescu, Republica Moldova a obținut statul de țară candidat la aderare la UE.
Transcrierea anunțului ministrului demisionar via Rador Radio România
"În luna august 2021, în momentul în care am preluat mandatul de ministru, puţini ar fi crezut că Republica Moldova va putea obţine statutul de ţară candidată pentru aderarea la Uniunea Europeană, că vor putea începe negocierile de aderare la Uniunea Europeană, că Moldova va fi atât de apreciată şi respectată pe plan internaţional sau că vom putea găzdui cu succes, aici, la noi, în Republica Moldova, 48 de şefi de state şi de guvern, în cadrul Summitului Comunităţii Politice Europene.
Sunt mândru şi onorat să constat că împreună, cu toţii, am reuşit să obţinem aceste realizări. În ciuda agresiunii Rusiei contra Ucrainei şi a efectelor devastatoare ale războiului asupra ţării noastre şi al întregului continent, am putut să gestionăm cu succes numeroasele crize care s-au bătut asupra noastră: criza energetică, criza refugiaţilor, criza economică, atacurile hibride continue venite din partea Federaţiei Ruse.
Toate aceste realizări au presupus eforturi umane considerabile, iar pentru a evita orice fel de interpretări eronate privind motivul demisiei mele, subliniez clar: am îndeplinit cu succes obiectivele de politică externă stabilite împreună şi alături de doamna preşedintă Maia Sandu la începutul acestui mandat şi la această etapă am nevoie de o pauză. În acelaşi timp, vă asigur că voi continua să contribui la eforturile continue ale doamnei preşedinte Maia Sandu şi echipei de guvernare de a aduce Republica Moldova în Uniunea Europeană şi de a asigura în continuare pacea, stabilitatea şi calmul în ţara noastră.
Stimaţi colegi, aceşti ani au adus mai multe realizări pentru ţara noastră. Am reuşit să scoatem ţara din izolare internaţională şi umbra guvernărilor corupte şi oligarhice. Împreună cu România am construit pe fundamentul comunităţii de limbă, istorie şi cultură mai multe proiecte ca niciodată. Împreună cu România am reuşit să aducem această relaţie la un nou nivel, un nivel excelent, un nivel care ne permite să vorbim nu doar de legături simbolice şi istorice, dar şi de proiecte concrete care leagă ţara noastră, de România, de spaţiul european prin poduri, conexiuni energetice şi lucrul comun în plan european şi chiar global.
Mai multe din aceste realizări s-au făcut în cadrul şi în implementarea foii de parcurs pe care am semnat-o în 2021, în noiembrie, în prezenţa domnilor şi doamnei preşedinte Maia Sandu şi al domnului preşedinte Klaus Iohannis.
Am reuşit să păstrăm pacea, calmul, securitatea şi stabilitatea ţării noastre, dar şi să ajutăm vecinii noştri, care, brutal şi mişeleşte, au fost atacaţi de Federaţia Rusă în februarie 2022. Şi aici aş vrea să revin cu un mesaj foarte clar: Ucraina apără Republica Moldova de pericole militare, iar sprijinul nostru continuu şi constant pentru Ucraina este imperativ pentru societatea noastră. În anul 2022 am reuşit să păstrăm acest calm în ţara noastră, într-un context regional extrem de dificil, dar am reuşit să şi avansăm pe calea aderării la Uniunea Europeană - am depus cererea de aderare la Uniunea Europeană, am devenit stat candidat pentru aderarea la Uniunea Europeană.
În 2023, acest an a reprezentat o perioadă în care am ancorat şi mai ferm şi chiar ireversibil Republica Moldova în marea familie europeană şi această realizare a fost constatată în cadrul recomandării Comisiei Europene din noiembrie 23 şi decizia Consiliului European din decembrie 2023 de a lansa negocierile de aderare la Uniunea Europeană pentru ţara noastră. Această decizie a fost posibilă datorită reformelor implementate de către noi şi datorită implementării cu succes a recomandărilor Comisiei Europene".