Codul roșu de caniculă, prelungit până miercuri
Termometrele vor indica 42 de grade la umbră pe timpul zilei, iar noaptea maximele nu vor coborî sub 22.
Articol de Matei Pavel, Publicat: 14 Iulie 2024, 20:01 • Actualizat: 14 Iulie 2024, 20:16
Valul de căldură sufocantă va persista în următoarele zile.
Meteorologii au prelungit codul roşu de caniculă până miercuri, pentru aproape toată ţara.
Excepţie fac judeţele Maramureş, Sălaj, Cluj, Harghita, Sibiu, Braşov, Covasna, Mureş şi Bistriţa-Năsăud, care se află sub cod portocaliu.
Potrivit Radio România Actualități, termometrele vor indica 42 de grade la umbră pe timpul zilei, iar noaptea maximele nu vor coborî sub 22.
"Este cel mai intens şi mai lung val de caniculă de cod roşu şi în acelaşi timp cel mai extins la nivelul ţării şi nu excludem să avem un record şi în luna iulie, aşa cum în luna iunie am avut cea mai căldurpasă astfel de lună din istoria măsurătorilor ANM, adică din ultimii 120 de ani. E posibil, dacă o ţinem tot aşa, să avem un record similar şi în luna iulie”, a declarat ministrul Mediului, Mircea Fechet, pentru Digi24.
Impactul asupra sistemului energetic, în analiză
La rândul său, ministrul Energiei a convocat pentru luni, ora 11:00, comitetul ministerial pentru sectorul energetic.
În cadrul ședinței se va discuta despre impactul condiţiilor meteo asupra consumului şi producţiei de energie pe termen scurt şi mediu.
Sebastian Burduja a dat asigurări că situația este sub control. Potrivit lui, la “comandament de vară” vor participa reprezentanți ai Transelectrica - Dispeceratul Energetic Naţional (DEN), OPCOM, ANRE, Transgaz, principalii producători şi distribuitori, colegii din Ministerul Energiei.
”La nivelul DEN sunt experţi de top şi nu avem niciun motiv să ne facem griji: se monitorizează cu maximă atenţie producţia şi consumul, iar echilibrul sistemului este prioritate zero. Pot apărea avarii punctuale, locale, iar operatorii de distribuţie sunt pregătiţi să intervină. Dar nu se pune problema unor întreruperi pe scară largă a furnizării de energie electrică”, subliniază Sebastian Burduja.
Șeful Energiei punctează că, ”după 34 de ani în care investiţiile (mai ales cele publice) în sectorul energetic au fost la un nivel extrem de redus, nu putem să ne aşteptăm la miracole”.
”Totuşi, într-un singur an, am atras finanţări nerambursabile de 13,6 miliarde euro — în producţie, în transport, în distribuţie. Efectele se vor vedea în timp, atât prin creşterea producţiei de energie electrică şi de gaze naturale, cât şi prin modernizarea reţelelor”, adaugă Sebastian Burduja.
”De un an de zile spun ca stocarea este prioritatea zero a sectorului energetic. De aceea am salvat şi relansat apelul din PNRR pentru stocare în baterii, de 80 de milioane de euro, şi ne pregătim până la finalul anului să mai lansăm un apel de 200 de milioane de euro din Fondul pentru Modernizare. De aceea am restartat proiectul Tarniţa-Lăpuşteşti şi voi susţine orice hidrocentrală cu acumulare prin pompaj. Da, trebuia să le fi făcut de 30 de ani…dar măcar acum le-am început şi le punem pe şine”, mai subliniază Burduja.
Ministrul mai precizează că are un dialog constant şi foarte bun cu producătorii pentru a găsi soluţii pentru creşterea producţiei în această perioadă — fie ca vorbim de hidrocentrale, de grupurile pe gaz sau de termocentralele pe cărbune.
”Vă asigur că vom continua cu toţii să facem tot ceea ce este posibil pentru ca românii să aibă energie sigură, accesibilă şi verde — da, în această ordine”, a arătat Sebastian Burduja. MInistrul face referiri şi la preţurile energiei. ”Legat de preţuri, pentru cine vrea să ştie adevărul: preţul mediu înregistrat pe PZU 2024 la zi este 421 lei/MWh, sub nivelul ian-iul 2023 – 531 lei/MWh, ian-iul 2022 – 1.150 lei/MWh”, adaugă scrie ministrul.
”Toată lumea se pricepe la fotbal, la politică şi…la energie. Din fericire, România are experţi care chiar se pricep la acest domeniu (sunt norocos să îi am pe o parte dintre ei în Consiliul Onorific şi în Ministerul Energiei) şi aceştia ţin lucrurile în echilibru — la propriu şi la figurat. Pe toţi cei care au întrebări şi doresc răspunsuri avizate îi rog să ne scrie la office.cabinet@energie.gov.ro. Totul va fi bine!”, conchide Sebatian Burduja.
Sfaturile medicilor
Autorităţile au luat măsuri pentru protejarea populaţiei.
Medicii reamintesc că este nevoie de măsuri speciale în astfel de situaţii, mai ales pentru persoanele vulnerabile, cum sunt vârstnicii, copiii mici, gravidele şi cei cu afecţiuni cronice.
Astfel, pe perioada caniculei trebuie evitate deplasările la orele prânzului, este bine să folosim îmbrăcăminte uşoară şi este necesară hidratare constantă. Pentru cei nevoiţi să iasă din casă, autorităţile au deschis mai multe centre de prim ajutor în toată ţara.
Activităţile artistice în aer liber au fost anulate, iar în Capitală vor circula, cel puţin în acest weekend, doar mijloace de transport în comun care au aer condiţionat.
Pe fondul caniculei au fost impuse restricţii de circulaţie pentru vehiculele de mare tonaj, iar CFR a anunţat că trenurile îşi reduc viteza de deplasare.
Citește și: Recomandări pentru șoferii aflați în trafic pe timp de caniculă