Comandamentul pentru energie, la Palatul Victoria. Marcel Ciolacu: „Ne aşteaptă o vară provocatoare”
La şedinţa de lucru participă vicepremierul Marian Neacşu, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, reprezentanţi ai companiilor şi asociaţiilor din energie, precum şi ai Consiliului Concurenţei.
Articol de Ana-Maria Anitoiu, Publicat: 19 Iulie 2024, 08:22 • Actualizat: 19 Iulie 2024, 08:22
Comandamentul pentru energie convocatde prim-ministrul Marcel Ciolacu joi, 18 iulie, se întrunește vineri, 19 iulie, la ora 09:00, la Palatul Victoria, sub coordonarea premierului. Șeful Executivului a declarat că este nevoie de soluții eficiente, în contextul în care România se confruntă în continuare cu o „vară provocatoare”.
La şedinţa de lucru participă vicepremierul Marian Neacşu, ministrul Energiei, Sebastian Burduja, reprezentanţi ai companiilor şi asociaţiilor din energie, precum şi ai Consiliului Concurenţei.
„Prognozele arată că de mâine încolo depăşim faza critică generată de valul masiv de caniculă. În această săptămână, periodic, am stat de vorbă cu domnul ministru al Energiei, Sebastian Burduja, care a fost extrem de activ şi s-a consultat permanent cu producătorii şi distribuitorii.
Vreau să le mulţumesc tuturor lucrătorilor din sistemul energetic naţional, companiilor de stat sau private pentru eforturile făcute ca să trecem de această etapă grea cu cât mai puţine probleme pentru români.
Am dispus convocarea pentru mâine dimineaţă a Comandamentului pentru energie. E nevoie să venim cu soluţii eficiente, fiindcă ne aşteaptă în continuare o vară provocatoare”, a declarat joi prim-ministrul Marcel Ciolacu, potrivit Agerpres.
Sistemul energetic național, sub presiune din cauza caniculei
Comandamentul pentru energie a fost convocat de premier în urma unei perioade în care Sistemul energetic național s-a afat sub presiune din cauza caniculei.
Au fost probleme cu acoperirea necesarului de consum, însă infrastructura de distribuție este cea care ridică cele mai mari semne de întrebare, în condițiile în care este suprasolicitată în perioadele cu temperaturi ridicate, când consumul de electricitate este mult mai mare decât în perioadele obișnuite, potrivit Radio România Actualități.
La şedinţa de vineri dimineață ar urma să se discute despre acoperirea necesarului de consum în perioadele dificile.
Ministrul Energiei a dat asigurări, joi, că sunt evaluate toate soluţiile pentru a creşte producţia naţională de curent electric, aceasta pentru a nu apela la importuri mai mari și mai scumpe, însă probleme mai serioase ar putea veni de la infrastructura energetică cu linii electrice şi tranformatoare vechi.
Potrivit celui mai nou raport al Autorităţii Naţionale de Reglementare în Domeniul Energiei, reţeaua Transelectrica de transport a energiei are aproximativ 83% din linii puse în funcţiune în anii 1970.
Cele mai multe transformatoare au fost puse în funcţiune înainte de anul 2000. Totuși, ministrul Sebastian Burduja a dat asigurări că nu există riscul unor întreruperi pe scară largă a energiei electrice în ţară.