Comisia Europeană, sesizată pentru despăgubirile fermierilor români
Luni este ultima zi în care fermierii pot depune cererile de despăgubire.

Articol de Iulian Busan, Publicat: 19 August 2024, 12:16 • Actualizat: 19 August 2024, 12:15
Fermierii care au în posesie culturi agricole afectate de lipsa precipitațiilor mai au doar câteva ore la dispoziție pentru a depune cereri pe baza cărora să fie despăgubiţi pentru pagubele provocate de secetă.
Ministerul Agriculturii a prelungit termenul limită pentru depunerea actelor până luni, 19 august, la ora 00.00.
Culturile din acest an, compromise
Seceta extremă din acest an a afectat ireversibil culturile înfiinţate în primăvară, în special cele de porumb şi floarea-soarelui, unde valoarea medie a pierderilor este de peste 200 de euro pe hectar.
Potrivit autorităţilor, suprafaţa agricolă afectată depăşeşte două milioane de hectare.
Nici situația culturilor de grâu, orz și rapiță înființate toamna trecută nu este mai bună, fiind afectate 300 de mii de hectare, cu o valoare medie a pagubelor ce depășește suma de 450 de euro la hectar.
Situația critică a fost raportată recent de către Ministrul Agriculturii, Florin Barbu, Comisarului European pentru Agricultură.
Comisia Europeană a fost sesizată
În urmă cu zece zile, ministrul a solicitat pe cale oficială Comisiei Europene să aprobe urgent compensaţii pentru fermierii români.
Pentru culturile înființate în toamna anului 2023, bugetul total este de 75 de milioane de euro, relatează Radio România Actualități.
Partea română consideră că se impune ca întreaga suma să poată fi achitată în baza unui singur act juridic comunitar.
Ministerul Agriculturii solicită compensări
Actul juridic comunitar ar trebui să cuprindă surse de finanţare, atât din partea Uniunii Europene, cât şi ajutoare naţionale suplimentare.
În documentul trimis Comisarului European de Resort, Ministerul Român al Agriculturii susține că acordarea unei compensări de maxim 200 de euro la hectar, ceea ce reprezintă 43% din valoarea medie unitară a pierderilor, nu reprezintă o supracompensare pentru producători sau o denaturare a pieţei, potrivit unor date din procesele de constatare a pagubelor.
Citește și: Ultima zi în care se pot depune cereri pentru constatarea pagubelor provocate de secetă