Consiliul Concurenţei investighează INHGA pentru abuz de poziţie dominantă
Autoritatea de concurenţă are indicii că INHGA a împiedicat accesul companiilor active pe această piaţă la bazele de date hidrologice deţinute.
Articol de Andrei Ilinca, Publicat: 28 Noiembrie 2024, 14:00 • Actualizat: 28 Noiembrie 2024, 14:00
Consiliul Concurenţei investighează Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) pentru abuz de poziţie dominantă pe piaţa furnizării de date hidrologice.
Institutul Naţional de Hidrologie şi Gospodărire a Apelor (INHGA) este investigat de Consiliul Concurenței pentru abuz de poziție dominantă pe piața furnizării de date hidrologice.
Potrivit Consiliului Concurenței, investigația a pornit ca urmare a unei plângeri transmise de o companie activă pe piața realizării de studii de debit a apelor.
„INHGA este singura entitate care poate furniza datele necesare realizării studiilor de debit ecologic. În acelaşi timp, INHGA este specializat în realizarea de studii de debit ecologic. Aceste studii sunt necesare pentru a stabili, pentru fiecare lună a anului şi pentru fiecare baraj sau lac de acumulare, care este cantitatea minimă de apă ce trebuie asigurată în aval de acest baraj/lac de acumulare astfel încât să fie menţinute condiţiile naturale de viaţă pentru ecosistemele acvatice.
Autoritatea de concurenţă are indicii că INHGA a împiedicat accesul companiilor active pe această piaţă la bazele de date hidrologice deţinute, eliminând, astfel, concurenţa pe piaţa studiilor pentru determinarea şi calcularea debitelor hidrologice”, se arată în comunicat.
Inspecțiile inopinante sunt autorizate de Curtea de Apel București și sunt justificate de necesitatea obţinerii tuturor informaţiilor şi documentelor necesare clarificării posibilei practici anticoncurenţiale analizate, mai precizează Consiliul Concurenței.
În prezent, documentele ridicate în urma inspecțiilor sunt analizate de autoritatea de concurență.
Inspecţiile inopinate constituie o etapă preliminară a investigaţiei, iar efectuarea lor nu reprezintă o antepronunţare a Consiliului Concurenţei în ceea ce priveşte încălcarea Legii concurenţei, susţin reprezentanţii instituţiei de control.
Citește și: Președintele Consiliului Concurenței - România, țara cu cele mai mici prețuri din UE, în special la alimente