CONSTANȚA: S-a încheiat exerciţiul internaţional de simulare a răspunsului la un atac cibernetic
Timp de 2 zile, peste 40 de specialişti au alcătuit echipe tehnice, echipe de politici şi managementul crizelor, au fost observatori şi evaluatori.
Publicat: 22 Februarie 2024, 19:00
Cu participarea a circa 40 de specialişti din şase ţări, primul exerciţiu internaţional de simulare a răspunsului la un atac cibernetic asupra unei infrastructuri critice din Portul Constanţa s-a încheiat joi.
Obiectivele au urmărit direct exigenţele Strategiei de Securitate Cibernetică a Uniunii Europene pentru crearea unui mediu digital comunitar sigur.
Timp de 2 zile, peste 40 de specialişti au alcătuit echipe tehnice, echipe de politici şi managementul crizelor, au fost observatori şi evaluatori care au analizat toate aspectele acestui atac de securitate cibernetică.
"Atacul pe care noi l-am simulat a avut în vedere afectarea producerii de energie electrică în Portul Constanţa, ar putea să ducă la blocarea foarte multor activităţi, iar blocarea acelor activităţi operaţionale în interiorul portului ar putea să ducă la afectarea economiei regionale, dar chiar la efecte conexe la distanţe foarte mari. Gândiţi-vă că noi, la ora actuală, suntem un hub de transfer al mărfurilor. Exerciţiul a luat în calcul situaţii complexe, trăgând tot felul de concluzii utile activităţilor de îndepărtare a efectelor incidentului de securitate cibernetică, crearea unor deprinderi necesare pentru a preîntâmpina aceste tipuri de atacuri cibenetice, cel puţin cele pe care noi le-am luat în calcul", a spus Gabriel Raicu, prorector pentru cercetare ştiinţifică şi inovare al Universităţii Maritime Constanţa.
Exerciţiul a urmărit, de asemenea, îmbunătăţirea capacităţii de cooperare între echipele de răspuns la incidentele de securitate cibernetică, autorităţile naţionale şi locale şi mediul de afaceri din industria maritimă, în situaţii de criză cibernetică.