Contracte de ucenicie pentru 5000 de șomeri, finanțate printr-un program european
Finanțarea de aproape o sută de milioane de euro provine dintr-un program european.
Articol de Diana Oprea, Publicat: 21 Mai 2024, 15:18 • Actualizat: 21 Mai 2024, 15:27
În curând va fi demarat un program de finanțare a contractelor de ucenicie pentru cincii mii de șomeri, de către agențiile județene pentru ocuparea forței de muncă. Cei care vor să învețe o meserie nouă o pot face chiar la locul de muncă.
Banii, aproape o sută de milioane de euro, provin dintr-un program european, informează Radio România Constanța.
Cei interesați de o astfel de oportunitate – atât viitori ucenici, cât și agenți economici care doresc să își formeze viitorii angajați – se pot adresa deja agențiilor de șomaj, pentru că instituțiile oferă în mod constant astfel de programe, nu doar în cadrul celor cu finanțare europeană.
Subvenționarea programelor de ucenicie
„Ucenici pot deveni toate persoanele care își doresc să dobândească o calificare sau să se recalifice într-un anumit domeniu. Singura condiție este ca persoanele respective să aibă peste 16 ani și pot fi încadrate în programele de ucenicie, iar în acest program vor fi angajate cu contract special de ucenicie și vor fi și beneficiare formării profesionale la locul de muncă.
Susținerea programelor de ucenicie este una dintre activitățile noastre principale, adică angajatorii care își doresc să deruleze astfel de programe pot solicita subvenție din partea Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă. Subvenționarea programelor de ucenicie s-a făcut și înainte de a fi aplicate, în baza legii 279.
Programele de ucenicie se derulează de către angajatori, astfel că angajatorii care au nevoie de forță de muncă calificată exact în domeniul de activitate care încadrează ucenici și șomeri din bazele noastre de date pot solicita astfel de subvenții, iar subvențiile pot fi acordate pe o perioadă cuprinsă între șase luni și trei ani, în funcție de nivelul de calificare”, declară purtătoarea de cuvânt al Agenției Naționale pentru Ocuparea Forței de Muncă, Corina Scarlat.
Citește și: O fabrică din Botoșani intenționează să concedieze peste 360 de angajați