Controverse după atribuirea premiilor Nobel pentru Fizică și Chimie unor pionieri în domeniul AI afiliați Google
„Comitetul Nobel nu doreşte să scape din vedere aceste progrese din domeniul AI, aşa că a dat dovadă de foarte multă creativitate când l-a împins pe Geoffrey spre premiul pentru fizică.”, a spus una dintre vocile critice.
Articol de Ana-Maria Anitoiu, Publicat: 10 Octombrie 2024, 14:19 • Actualizat: 10 Octombrie 2024, 14:19
Atribuirea premiilor Nobel pentru Fizică și Chimie unor pionieri ai dezvoltării Inteligenței Artificiale, unii dintre ei afiliaţi companiei Google, a iscat controverse referitoare la poziţia dominantă a acestei companii în domeniu.
Poziția dominantă deținută de Google în domeniul dezvoltării Inteligenței Artificiale ar eclipsa activitatea de cercetare desfăşurată în mediile universitare.
Google s-a plasat de la început în fruntea acestui domeniu, dar a fost obligată să adopte o poziţie mai defensivă în contextul competitorului OpenAI susţinut de Microsoft şi a reglementărilor impuse de autorităţile americane.
Laureații Nobel pentru Fizică și Chimie
Demis Hassabis, cofondator al companiei DeepMind ce a fost achiziţionată de Google, şi colegul său John Jumper au primit miercuri premiul Nobel pentru Chimie, alături de biochimistul american David Baker, pentru activitatea lor în decodificarea structurii proteinelor.
La rândul său, Geoffrey Hinton, fost cercetător la Google, a câştigat marți premiul Nobel pentru Fizică, alături de omul de ştiinţă american John Hopfield, pentru o serie de descoperiri cu privire la procesul de învăţare al maşinilor (machine learning) care au deschis drumul pentru explozia AI din prezent.
Acordarea premiilor Nobel acestor pionieri a iscat și discuţii despre cum ar trebui să fie recunoscute descoperirile din domeniul informaticii.
Critici după anunțarea laureaților Nobel
Profesoara Wendy Hall, specialistă în informatică şi consilier ONU cu privire la AI, a declarat pentru Reuters că, deşi activitatea laureaţilor din acest an merită să fie recunoscută, faptul că nu se acordă şi un premiu Nobel pentru matematică sau pentru informatică a dus la distorsionarea rezultatelor.
„Comitetul Nobel nu doreşte să scape din vedere aceste progrese din domeniul AI, aşa că a dat dovadă de foarte multă creativitate când l-a împins pe Geoffrey spre premiul pentru fizică.
Aş susţine că ambii laureaţi au fost selectaţi în mod dubios (pentru categoria de Nobel la care au fost incluşi), dar cu toate acestea este clar că sunt demni de premiul Nobel prin prisma cercetărilor lor. Dar cum altfel ar fi putut ei fi recompensaţi?”, s-a întrebat ea, potrivit Agerpres.
Noah Giansiracusa, profesor asociat de matematică la Universitatea Bentley şi autorul cărţii „How Algorithms Create and Prevent Fake News” (Cum algoritmii creează şi previn ştirile false n.r.), a susţinut la rândul său că decernarea premiului pentru Fizică lui Hinton este discutabilă.
„Ceea ce a făcut el este fenomenal, dar este fizică? Nu cred! Chiar dacă s-a inspirat din fizică, nu este vorba de dezvoltarea unei noi teorii în fizică sau de rezolvarea unor probleme de lungă durată cu care se confruntă fizica”, a spus profesorul.
Citește și: Premiul pentru Chimie, pentru designul computaţional al proteinelor şi predicţia structurii acestora