COP28 Dubai: Tot ceea ce mâncăm contribuie la încălzirea globală
Prima dată, reuniunea anuală recunoaşte că tot ceea ce cultivă şi mănâncă omul reprezintă un factor extrem de important în stimularea încălzirii globale.
Publicat: 01 Decembrie 2023, 19:38 • Actualizat: 02 Decembrie 2023, 08:29
Reuniţi în a doua zi a conferinţei COP28 pentru climă, desfăşurată în Dubai, liderii mondiali au convenit asupra unei declaraţii comune privind agricultura viitorului şi aprovizionarea cu produse alimentare, potrivit Rador Radio România, care citează BBC.
Printre semnatarii declaraţiei comune se numără şi unii dintre cei mai mari producători şi consumatori de produse alimentare din lume.
Prima dată, reuniunea anuală a conferinţei ONU privind clima (COP28) recunoaşte că tot ceea ce cultivă şi mănâncă omul reprezintă un factor extrem de important în stimularea încălzirii globale.
Cele 130 de ţări semnatare acoperă împreună 70% din totalul terenurilor folosite pentru agricultură, printre semnatari numărându-se şi Statele Unite ale Americii, un major producător şi consumator de produse alimentare, precum şi China.
Schimbările climatice afectează deja producţia mondială de alimente, la care se adaugă şi schimbările meteorologice care fac şi mai imprevizibilă capacitatea de cultivare a terenurilor.
Ceea ce mâncăm, însă, contribuie la încălzirea globală, subliniază declaraţia, care transmite semnalul puternic că şi mâncarea, nu doar combustibilul, trebuie să întrunească anumite ţinte privind contracararea schimbărilor climatice.