Copernicus: 2024, cel mai cald an din istoria măsurătorilor meteo
Planeta este cu peste 1,5 grade mai caldă decât în era preindustială.
Articol de Matei Pavel, Publicat: 07 Noiembrie 2024, 11:18 • Actualizat: 07 Noiembrie 2024, 11:37
Serviciul european pentru monitorizare a climei estimează că 2024 va fi, cel mai probabil, cel mai cald an din istoria măsurătorilor meteo.
Potrivit experților Copernicus, va fi primul an în care planeta este cu peste 1,5 grade mai caldă decât în era preindustială, relatează BBC.
Termenul "preindustrial” se referă la perioada de referință 1850-1900, care corespunde aproximativ epocii de dinainte ca omenirea să înceapă să contribuie semnificativ la încălzirea planetei, de exemplu, prin arderea unei cantități mari de combustibili fosili.
Depășirea limitei de 1,5 grade Celsius nu înseamnă că obiectivul Acordului de la Paris este încălcat, deoarece acesta se referă la temperaturi medii pe o perioadă de aproximativ 20 de ani, pentru a netezi variabilitatea naturală.
Cu toate acestea, fiecare depășire anuală aduce Terra mai aproape de trecerea pragul de 1,5 grade Celsius pe termen lung. Luna trecută, ONU a avertizat că lumea ar putea să se încălzească cu peste 3grade Celsius în acest secol pe baza politicilor actuale.
Din ianuarie și până în octombrie, temperaturile medii au fost atât de mari încât este de neconceput ca recordurile să nu fie depăşite şi că motivul pentru această situaţie este încălzirea globală.
Particularitățile lui 2024 ridică, de asemenea, motive de îngrijorare.
Căldura de la începutul anului a fost amplificată de fenomenul natural El Niño, când apele de la suprafața Pacificului tropical estic sunt mai calde decât de obicei, ceea ce eliberează căldură suplimentară în atmosferă.
Această fază a început la mijlocul anului 2023 și s-a încheiat în jurul lunii aprilie 2024, dar temperaturile au rămas extrem de ridicate de atunci.
Climatologii se așteaptă ca faza opusă, botezată La Niña, să se dezvolte în curând. Aceasta ar trebui, teoretic, să conducă la o scădere temporară a temperaturilor globale anul viitor, deși este incert cum va evolua exact acest fenomen. „Vom urmări cu interes ce se va întâmpla în 2025 și după aceea”, spune Ed Hawkins, profesor de științe climatice la Universitatea din Reading.
Săptămâna trecută, temperaturile medii globale au stabilit recorduri noi pentru perioada din an în fiecare zi, conform datelor Copernicus.
În opinia specialiștilor, recordul ar trebui să servească drept semnal de alarmă înaintea conferinței ONU pentru schimbări climatice, găzduită de Azerbaidjan (COP29) săptămâna viitoare. Liderii Uniunii Europene, Statelor Unite ale Americii sau Braziliei vor lipsi de la reuniune.
Citește și: Peste 90 de persoane rămân dispărute în urma inundațiilor catastrofale din Spania