Cristian Pârvan: Am importat energie electrică până la limita tehnică posibilă a sistemului, la niște prețuri care fac să afecteze balanţa de cont curent a României
„În cazul României, situația este mai dificil de înțeles, având în vedere că față de alte țări, România are propriile resurse, pe care le exploatează prost și ineficient.”

Articol de Andrei Ilinca, Publicat: 27 Ianuarie 2025, 11:12 • Actualizat: 27 Ianuarie 2025, 11:12
Asociații industriale din România, Grecia și Bulgaria au trimis o scrisoare comisarilor europeni pentru energie și concurență, pentru a determina o analiză a costurilor cu energia destinată domeniului industrial.
Este solicitată înclusiv extinderea Mecanismului temporar de sprijin pentru industrie în 2025, din cauza prețurilor deja ridicate.
Cristian Pârvan, expert în domeniul industriei și analist economic, a vorbit, luni, la Apel Matinal despre acest subiect.
„Demersul pe care l-ați menționat se adaugă demersului de anul trecut al principalilor actori industriali din țările dezvoltate, care au organizat o discuție cu președinta Comisiei Europene și a rezultat Declarația de la Anvers, pentru că ei au demonstrat președintei Comisiei Europene că politica energetică europeană duce la dezindustrializare, având în vedere că nu se poate menține o competitivitate a produselor industriale europene când costurile energetice vest-europene sunt duble față de cele ale competitorilor din Statele Unite.
Deocamdată, în urma acestei acestui demers, în afara unor măsuri - RePower și alte câteva programe, insignifiante ca și pondere - nu s-au luat alte măsuri. În cazul României, situația este mai dificil de înțeles, având în vedere că față de alte țări, România are propriile resurse, pe care le exploatează prost și ineficient.
Dovadă că anul trecut, contrar tuturor declarațiilor triumfaliste de poziţie de hub energetic, adică noi îi susținem pe toți, noi nu ne putem susține pe noi. Argumentele sunt clare. Unu: am importat energie electrică până la limita tehnică posibilă a sistemului, la niște prețuri care fac să afecteze balanţa de cont curent a României, exportând energie ieftină și importând energie scumpă. Cine nu crede, să se uite la situația sistemului energetic, astăzi, între orele 6:00-8:30, când discutăm noi”, a declarat expertul, la Radio România Actualități.
„Am liberalizat piața fără a avea o furnizare de energie suficient de mare”
Expertul mai spune că liberalizarea s-a făcut fară o furnizare de energie adecvată, care să creeze o competiție între producători și în felul acesta să scadă prețurile.
„Am liberalizat piața fără a avea o furnizare de energie suficient de mare, astfel încât să existe o competiție între producători și în felul acesta să se ajungă la scăderea prețurilor. Am constatat că am făcut o greșeală - noi, românii, până la orice alte critici. Și atunci am trecut la plafonarea prețurilor. Deci, astea toate arată că suntem într-o situație foarte proastă din punct de vedere al decidentului politic, care nu știe ce are de făcut și uneori învață la locul de muncă. Avem problema gazului din Marea Neagră, noi avem probleme cu utilizarea eficientă a viitoarelor resurse din Marea Neagră și, în același timp, niște "poeți" au băgat în PNRR cum facem noi să băgăm hidrogen în rețelele de gaze.
Și finanțăm astfel de proiecte, care evident că au importanța lor, dar nu sunt cele care sunt necesare acum României. În aceste condiții, companiile industriale românești - și exemple sunt numeroase, de la complexe comerciale până la producători de oțel sau de alte produse - încearcă să dezvolte proiecte proprii cu bani parțiali și ajutor de stat în fotovoltaice, ca să poată să facă un "coș de furnizări de energie" pentru a-și reduce costurile energetice și a rămâne competitivi în piața europeană, în primul rând, și piața mondială, acolo unde este cazul”, a mai spus Cristian Pârvan.
Citește și: Facturile la curentul electric din octombrie - decembrie 2024, corectate