CSAT: Au existat atacuri cibernetice pentru a influenţa corectitudinea alegerilor prezidențiale
Potrivit documentelor prezentate, membrii Consiliului au constatat că au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influenţa corectitudinea procesului electoral
Articol de Andrei Ilinca, Publicat: 28 Noiembrie 2024, 17:12 • Actualizat: 28 Noiembrie 2024, 17:13
Membrii Consiliului Suprem de Apărare a Ţării au constatat că au existat atacuri cibernetice al căror scop a fost să influențeze corectitudinea alegerilor prezidențiale, conform documentelor prezentate de reprezentanţii autorităţilor cu atribuţii în domeniul apărării, al ordinii publice şi al securităţii naţionale. Anunțul a fost făcut joi, 28 noiembrie, de Administraţia Prezidenţială.
„Consiliul Suprem de Apărare a Ţării nu are atribuţii legate de desfăşurarea procesului electoral, însă, în cazul în care există elemente cu impact asupra securităţii naţionale, se impune analiza acestor aspecte în cadrul unei reuniuni a CSAT.
În cadrul şedinţei, reprezentanţii autorităţilor cu atribuţii în domeniul apărării, al ordinii publice şi al securităţii naţionale au prezentat evaluări cu privire la posibile riscuri la adresa securităţii naţionale, generate de acţiunile unor actori cibernetici statali şi non-statali asupra unor infrastructuri IT&C, suport pentru procesul electoral.
Potrivit documentelor prezentate, membrii Consiliului au constatat că au existat atacuri cibernetice cu scopul de a influenţa corectitudinea procesului electoral”, arată un comunicat al Administraţiei Prezidenţiale, potrivit Agerpres.
CCR a cerut renumărarea voturilor
Curtea Constituţională a României (CCR) a cerut, joi, Biroului Electoral Central renumărarea voturilor valabil exprimate şi cele nule de la primul tur al alegerilor prezidenţiale, ce a fost câștigat de independentul Călin Georgescu.
Plenul Curţii Constituţionale a examinat, joi, cererea de anulare a alegerilor pentru funcţia de preşedinte al României din data de 24 noiembrie 2024, formulată de Cristian Vasile Terheş, şi, cu unanimitate de voturi, a dispus reverificarea şi renumărarea tuturor buletinelor de vot cuprinzând voturile valabil exprimate şi cele nule la alegerile pentru funcţia de preşedinte al României.
De asemenea, sursa citată arată că s-a dispus înaintarea către CCR a rezultatelor reverificării şi renumărării de către Biroul Electoral Central.
În aceeaşi şedinţă, Plenul Curţii Constituţionale a respins, ca tardivă, cu unanimitate de voturi, cererea de anulare a alegerilor pentru funcţia de preşedinte al României din data de 24 noiembrie, formulată de Sebastian-Constantin Popescu.
Totodată, Curtea Constituţională a amânat pentru vineri discuţiile pe cererea lui Cristian Terheş, candidat la alegerile prezidenţiale, de anulare a rezultatelor din primul tur de scrutin, şedinţa urmând să aibă loc la ora 14:00.
La rândul său, Autoritatea Electorală Permanentă (AEP) a sesizat organele de urmărire penală să cerceteze afişele electorale apărute fără codul de identificare al mandatarului financiar.
În plus, AEP a solicitat ANAF să verifice principalii influenceri din România pentru a vedea dacă au fost plătite sume din conturile de campanie electorală ale candidaţilor.
Citește și: CCR dispune renumărarea voturilor din primul tur